A szenvedélyek labirintusa

olvasói
7/10 (2)
A „kései” Almodóvar rajongói legalább annyira meg fognak lepődni a mester második, 1982-es nagyjátékfilmje láttán, amennyire maga a rendező is meglepődött volna, ha annak idején szembesítik őt későbbi munkáival.


A Franco-diktatúra utolsó éveiben erőre kapó „La Movida” elnevezésű ellen-kulturális mozgalom népszerű melegduójának (Almodóvar & McNamara) tagjaként ismertté vált ócskapiacos-telefonközpontos-amatőrfilmes őszseni első nagyjátékfilmje (Pepi, Luci, Bom és más lányok a tömegből) még csupán a szex+zene+drogok szentháromságát ízlelgette, következő alkotása azonban jóval messzebbre merészkedett. Történetünk Madridja szexuálisan frusztrált hiperfalu, ahol perverz patyolatosok, orvostudományt hallgató meleg iszlám terroristák (Banderas jaj, de édes!), frigid szexológus apával nehezített nimfomán énekesnők (Cecilia Roth - Mindent anyámról), nemi identitászavarral küszködő tiráni trónörökösök és csiricsáré életvidámak botlanak egymásba utcán, taxiban, rendelőben, koncerten, repülőtéren. A látszólag összefüggéstelenül csapongó cselekmény valahol a vágy és a tudat határán játszódik, a színészi játék és a párbeszédek régen (pontosan 1982-ben) látott életet és színt visznek a történetbe, s mikor végül a film legnagyobb rejtélyére - hogyan lett Sexilia nimfomán? - egy zseniálisan komponált álomjelenetben találunk választ, egyértelművé válik, hogy Luis Bunuel méltó követőjéhez és utódjához van szerencsénk. Bár a magyar fordítás nem adhatja vissza maradéktalanul a pasota szleng ízét, Almodóvar zenei- és Benny Hill-betétekkel tarkított világa így is lehengerlő tempójú és humorú, az albérleti alvósejtként működő iszlám terroristák jelenléte pedig még M-11 után sem bántó. Szex, szerelem, gyengeelméjűség - Mindent hazámról.
csmozi
2004.03.24
|
Laberinto de pasiones
spanyol vígjáték, 100 perc, 1982
Almodóvar korai "mindent bele játékfilmje" a szexuális forradalom alatt álló Madridról, ahol mindenkinek egy jó izélés hiányzik. Sokan meg is kapják.
(4 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Patrick deWitt nagysikerű regényéből készült ez a különleges hangulatú western, melyben egy testvérpár, Eli (Joaquin Phoenix) és Charlie Sisters (John C. Reilly) azt a megbízatást kapja, hogy végezzenek egy aranyásóval, aki meglopta főnöküket.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
18:10
Tökös szerelem
amerikai-kanadai Komédia, 2015
18:20
Alfa
amerikai kalandfilm, 2018
18:20
Elvarázsolt kastély
amerikai vígjáték, 2003
18:25
A párizsi vonat
amerikai film, 2018
18:30
Fák jú Tanár úr! 2.
német vígjáték, 2015
A rossz költészet világnapja van, írj bátran te is egy verset és kínozd vele a barátaidat/üzletfeleidet! #rosszkolteszetvilagnapja #augusztus18 #badpoemday #douglasadams
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.