Úton

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (87)
A „megfilmesíthetetlen regény” szófordulattal olyan gyakran élnek Hollywoodban, és olyan sok úgynevezett megfilmesíthetetlen könyvből készült már jó mozi (Karambol, A Gyűrűk Ura-trilógia stb.), hogy amikor meghalljuk a kifejezést, csak legyintünk egyet.
Aztán néha szembejön egy olyan film, melynek kapcsán a kifejezés újra értelmet nyer.
 
Nem csoda, hogy sok évtized alatt nem született film Jack Kerouac klasszikusából, bár a hatvanas évek elején egy tévésorozattal azért megpróbálkoztak. Az Úton jobbára önéletrajzi sztoriját Kerouac saját kalandjai ihlették, amikor a negyvenes években keresztül-kasul utazott a világban a beat nemzedék olyan íróinak és költőinek társaságában, mint William S. Burroughs, Allen Ginsberg vagy Neal Cassady. Félő volt, hogy a konzekvens történettel nem rendelkező alapanyag a filmvásznon nem lesz más, mint laza orgiák és berúgások nehezen kapcsolódó összessége. Persze ez a felvázolt, baljós vízió szerencsére mégsem történt meg az Úton filmadaptációjával, Walter Salles értő rendezésének köszönhetően átjön, hogy ez egy generációs történet az útkeresésről és a fiatalságról, ráadásul csodásan fényképezték. 
 
De akkor hol a hiba? Leginkább a színészválasztásban. Mielőtt bárki arra gondolna, hogy a filmben sokat villantó Kristen Stewartba fogok belekötni, szögezzük le: nem vele van a baj. Dean Moriarty figurája elméletileg egy olyan kisugárzású alak, aki bármikor képes valaki lelkébe beletaposni, ám mégis van annyira karizmatikus, hogy meg lehet neki bocsátani. Azonban a Deant játszó Garrett Hedlund sajnos túl kevés ehhez. Neki egyszerűen nem hisszük el, hogy ez a fickó bármilyen disznóságot megengedhet magának. 
Tulu
2013.02.25
|
On the Road
amerikai-angol-francia filmdráma, 95 perc, 2012
A fiatal író, Sal Paradise egy jó barátjával, és annak menyasszonyával utazgat az USA-ban, és közben különféle kalandokba keverednek. Főleg az alkohol és a szex terén.
Rendező:

Walter Salles

Színész:

Kristen Stewart
(Marylou / LuAnne Henderson)

Sam Riley
(Sal Paradise / Jack Kerouac)

Garrett Hedlund
(Dean Moriarty / Neal Cassady)

Kirsten Dunst
(Camille / Carolyn Cassady)

Viggo Mortensen
(Old Bull Lee / William S. Burroughs)

Amy Adams
(Jane / Joan Vollmer)

Alice Braga
(Terry / Bea Franco)

Elisabeth Moss
(Galatea Dunkel / Helen Hinkle)

Steve Buscemi
(cingár eladó)

Forgalmazza: Parlux Entertainment
Bemutató: 2013. március 21.
(9 kép)


Film premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Filmek a TV-ben
18:10
Mamamaffia - Keresztanya
német romantikus vígjáték, 2015
18:15
Darling
dán film, 2017
18:30
Scooby-Doo! Kalózok a láthatáron!
amerikai animációs film, 2006
18:45
Az emlékezés napja
amerikai történelmi dráma, 2011
18:50
Red
amerikai akciófilm, 2010
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.