Európából Európába

olvasói
(0)
Mi a véleményünk az európai uniós csatlakozásról? Mit viszünk a batyunkban Európába? Hogyan lehet ezekre a kérdésekre frappánsan és röviden válaszolni? Tíz ismert magyar filmkészítő interjúk helyett rövid etűdökben fejti ki a véleményét ebben a szkeccsfilmben, amely tavaly a Velencei Filmfesztiválon is szerepelt.
Az alkotók közül többen a magyar filmtörténet klasszikusait idézik meg. Sándor Pál (a Régi idők focija kapcsán) a „Kell egy csapat!” tételére figyelmeztet, amikor Garas Dezsőt újra megsétáltatja a zöld gyepen. Rózsa János archív snittekből vágott össze gyorsmontázst: mosolygó arcokat, időtlen pillanatokat a Körhinta, a Szerelem, az Álmodozások kora és más kulcsfilmek örökbecsű képsoraiból. 
 
Miféle történelmi sorsfordulókon keresztül vezetett az utunk Európából Európába? Szabó István régi dokumentumfelvételeket szerkesztett egymás mellé, közös pontjuk a helyszín, a Hősök tere - történelmünk kirakata, ahol számtalan gyűlés, tüntetés, ellentüntetés, felvonulás, szobordöntés és (újra)temetés lejátszódott. Jancsó Miklós szkeccse is ezt a helyet idézi meg, miközben Kapa-Pepe filmjeiből mixel fanyar ízelítőt. 
 
Kézdi-Kovács Zsolt filmjében kisleány játszik ugróiskolát; Török Ferenc etűdjében különböző bőrszínű óvodások mondanak verseket; Sára Sándor a magyar vidék nemes panorámáját villantja fel - ősök és utódok hagyományszabta tere mellett más filmekben is a jelen sokszínű Magyarországa és kultúrája kerül a célkeresztbe. Fliegauf Benedek hárompercese ismerős és ismeretlen arcokat pásztáz körbe; Enyedi Ildikó játékos etűdjében pedig kirakósjátékként váltják egymást a hősök. Az utolsó epizód a magyaros virtus műve: Ragályi Elemér archív remixét egy huszáros roham zárja, daliás lovasa az EU határsorompóján ugrat át elegáns rohammal...
gorcsev
2004.04.15
|
magyar epizódfilm, 36 perc, 2003
Tíz rövid etűd arról, mit is viszünk a batyunkban Európába.


Film premierek

Fekete karácsony

amerikai horror, 90 perc, 2019

Jumanji: A következő szint

amerikai kalandfilm, 123 perc, 2019

Családból is megárt a sok

francia vígjáték, 100 perc, 2019

A két pápa

amerikai-angol-argentin-olasz filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
Menyhárt Jenő és ikonikus zenekara régi és új dalokkal hangol az ünnepekre.
Filmek a TV-ben
H
9
K
10
Sze
11
Cs
12
P
13
19:10
A pokol előszobája
német romantikus vígjáték, 2009
19:10
Apósok akcióban
amerikai-német akcióvígjáték, 2003
19:15
Anthony Zimmer
francia romantikus thriller, 2005
19:30
Alita: A harc angyala
amerikai fantasztikus akciófilm, 2019
19:50
Színdarab készült a Szpasszkij–Fischer sakkmeccsből. Az 1972-es világbajnoki szovjet-amerikai döntőt a hidegháború közepén játszották Izlandon. Sosem látott figyelem kísérte a meccset, a londoni Hampstead Theatre viszi színre az ?évszázad sakkmeccsét". #szinhazajanlo #szpasszkijfischer #spasskyfischer #sakkmeccs #sakkszinhaz #sakkvb #hideghaborustortenet #háborústörténetek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.