Leviatán

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (43)
Ha van ma kelet-európai művészfilm, amelyre a világ minden pontján felfigyeltek, és ami eddigi díjai mellett nagyon is esélyes a legnagyobb filmes kitüntetésre, az a Leviatán. Az eddig is a legjobbak között számon tartott, ám munkáit nagy műgonddal…
…így csak lassan összerakó Andrej Zvjagincev rendező (A visszatérés, Elena) olyan filmmel jelentkezett, amelyet a kritikusok és a közönség is ritkán látott lelkesedéssel dicsér, és nem véletlenül. 
 
A Leviatán címét és mondanivalóját Thomas Hobbes klasszikus angol filozófustól kölcsönözte, aki azt vallotta, hogy az élet rövid és borzalmas lenne egy jó kormányzat, és egy kellőképp megszervezett társadalom hiányában. Na mármost, a mai Oroszország egész biztosan nem a jó kormányzatáról híres, akár országos, akár helyi szinten. Mindezt hősünk, egy egyszerű autószerelő a saját bőrén tapasztalja meg: tengerparti házára a helyi polgármester vet szemet, és amikor megpróbálja felvenni a harcot a kisajátító végzés ellen, csak még nagyobb bajba kerül.  
 
Zvjagincev sikeresen elegyíti a sötét szatírát, a pengeéles tarsadalomkritikát az elégikus és néhol letargikus életszemlélettel, amely szinte minden orosz művészfilm sajátja, és bár nem siet a történet elmesélésével – 140 perc a játékidő – mégsem érezzük vontatottnak azt. Ironikus, hogy a putyini Oroszországot éjfeketén lefestő, annak korrupt politikáját élesen kritizáló film az orosz kulturális minisztérium támogatásával készült, sőt, ez lett az ország hivatalos Oscar-jelöltje is a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, de úgy tűnik, néhanapján a legkeményebb diktatúrák is megengednek maguknak egy-egy nagyvonalú gesztust. 
 
Vízer
2014.10.20
|
Leviafan
orosz filmdráma, 140 perc, 2014
Jób történetét helyezik át a modern Oroszországba, ahol egy fiával és második feleségével kiegyensúlyozottan élő férfit politikai korrupció és személyes tragédia tesz tönkre.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2014. október 23.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.