Csajkor

est.hu:
7/10
|
olvasói
3/10 (4)
Értem én a furfangot, a címmel a hat Oscar-jelölést is begyűjtő Richard Linklater-filmre adott mindenféle asszociációval akarnak becsalni a moziba, noha a két munka legfeljebb abban hasonlít, hogy mindkettőben fiatalok játszanak.
A kissé elcsalt cím nem kizárólag a hazai forgalmazó bűne, az angol verzió is erre rímel, mondván, hogy ez a fiatalos életérzés olyan divatos, pedig egyik film sem erről szól, az eredeti francia cím pedig így szól lefordítva: Lánybanda. És arrafelé a lánybandák mindig négyfősek, ahogy ezt hamar megtanuljuk.  
 
Hősnőnk, a tizenéves fekete bőrű Marieme (Karidja Touré) lakótelepen él valamelyik rémes párizsi külvárosban, kishúgára is ő vigyáz, anyja takarítónő, bátyja nem dolgozik, és nem is érdemes ujjat húzni vele, mert eljár a keze, de itt különben is a férfiak az urak, még egy 12 éves taknyos is ledorongolhatja a lányokat, ha olyan kedve van. A lány rossz tanuló, a gimnáziumra esélye sincsen, legfeljebb szakmunkásképzőben tanulhat tovább, hogy kitanuljon valami rosszul fizetett szakmát, de találkozik néhány lánnyal, akik megváltoztatják az életét. A szép és nagyszájú Lady és barátnői befogadják a lányt, és szép lassan magára talál, kezd kinyílni a szeme és képes lesz önálló döntéseket hozni, kiállni magáért és másokért is. 
 
Céline Sciamma (Tomboy) fiatalok lányok világába kalauzol minket, mint minden filmjében, és a rendezőnő nem elsősorban a négy jól elkülönülő fejezetből álló történetre koncentrál, hanem az ellesett pillanatokra, a karakterek változására figyel, és ez a Franciaországban oly ünnepelt film erőssége és gyengéje is egyben. A Csajkor csodás pillanatokat örökít meg, például amikor a lányok az egy éjszakára kivett hotelszobában önfeledten táncolnak, és igazán hitelesen adja vissza a második generációs bevándorlók világát, de a történet tempója időről időre lelassul vagy elakad, és ilyenkor látszik, hogy milyen sok kívánnivalót hagy maga után az amatőr szereplők játéka is. 
Vízer
2015.02.26
|
Bande des filles
francia filmdráma, 112 perc, 2014
A bevándorló családból származó Marieme szeretne kitörni nyomasztó életéből, és ehhez a legkönnyebb utat egy csajokból álló bandához való csatlakozásban látja.
Rendező:

Céline Sciamma

Forgalmazza: Cirko Film
Bemutató: 2015. március 5.
(11 kép)


Film premierek

A vágyak szigete

amerikai horror, 110 perc, 2020

Sonic, a sündisznó

amerikai-japán-kanadai kalandfilm, 99 perc, 2020

Közel a horizonthoz

német romantikus filmdráma, 109 perc, 2019

A boldogságvirág

angol-német-osztrák sci-fi, 105 perc, 2019
Játék
A kiállítás a honfoglalástól a 19. századig mutatja be a fegyverek történelmet alakító szerepét.
Filmek a TV-ben
23:25
Logan - Farkas
amerikai akciófilm, 2017 (ism.)
23:30
Desperado
amerikai-mexikói akciófilm, 1995
23:35
Amit nem akarsz tudni a szüleidről
amerikai vígjáték, 2019
23:40
Fenegyerek
ausztrál-angol-kanadai akciófilm, 2014
23:50
Vissza a gyökerekhez
amerikai romantikus dráma, 2005
? Derkó 2020 - a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása #art #youngartist #kiállítás
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.