Leány gyöngy fülbevalóval

olvasói
(0)
Egy festő világát festményei hangulatának megidézésével mozgóképre varázsolni mindig különleges próbatétel. A Leány gyöngy fülbevalóval című produkció körül összesereglett nemzetközi csapatnak sikerült a nehéz feladatot finom érzékkel és visszafogottan, mégis látványosan megvalósítania.
A film Tracy Chevalier azonos című, magyarul is olvasható regényének adaptációja. A történet Johannes Vermeer XVII. századi holland festő élete egy szakaszának fiktív reprodukciója. A címadó festmény keletkezésének ideje, az 1660-as évek közepe idéződik meg. A perfekcionista művészre nagy nyomás nehezedik, hogy népes családját fenntartsa igencsak hosszadalmas munkával készülő festményeinek árából. (Mindössze 35 kép maradt ránk a holland mestertől. Eközben a Vermeer-házba új cseléd érkezik Griet (Scarlett Johansson - Elveszett jelentés) személyében. Az alacsony származású lányról hamar kiderül, hogy különleges, ösztönös érzéke van a művészethez, s ez Vermeer (Colin Firth - Bridget Jones naplója) figyelmét is felkelti. A zárkózott művész lassanként beengedi saját világába (és műtermébe) a fiatal lányt, aki hamarosan ihletadójává és ösztönzőjévé válik, a mester segédjeként részt vesz a festékek kikeverésében, és alkalmanként még a képek kompozíciójában is változtatásokat javasol. Kettőjük csendes együttműködésének és kölcsönös vonzalmának csúcspontja a címbeli kép elkészülte, melynek - Vermeer patrónusának megrendelése értelmében - Griet lesz a modellje. 
 
A felszín alatt áramló érzelmeket remekül egészítik ki a csodálatos képi kompozíciók, melyekkel Eduardo Serra operatőr idézi meg a Vermeer-képek hangulatát. A vizuális világ megteremtésében társa Ben van Os látványtervező, aki többek között Peter Greenawayjel dolgozott (A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője; A maconi gyermek) és akit az Orlandóban végzett munkájáért Oscar-díjra jelöltek. A két főszereplő visszafogott játéka is a szavak helyett inkább képekben mesél, így illeszkedik harmonikusan ebbe a szépséges film-festménybe.
Odor Emilia
2004.06.23
|
Girl with a Pearl Earring
angol történelmi dráma, 95 perc, 2003
Többszörös Oscar-jelölt film a németalföldi festő, Vermeer életéről és a lányról, aki egyszerre cseléd, múzsa és modell. Gyöngyök a fülben, gyönyörűségek a gyöngyvásznon!
Rendező:

Peter Webber

Színész:

Colin Firth
(Johannes Vermeer)

Scarlett Johansson
(Griet)

Tom Wilkinson
(Pieter Van Ruijven)

Judy Parfitt
(Maria Thins)

Cillian Murphy
(Pieter)

Essie Davis
(Catharina Bolnes Vermeer)

Rollo Weeks
(Frans)

Anna Popplewell
(Maertge)

Forgalmazza: UIP-Duna Film
(23 kép)


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Öt év telt el azóta, hogy minden szupi-szuper volt, és a kockafejek most új fenyegetés elé néznek: LEGO® DUPLO® figurák űrből jött inváziója vár rájuk, akik olyan gyorsan pusztítanak el mindent, hogy az újjáépítés szinte lehetetlen.
Filmek a TV-ben
18:15
Zoe
amerikai sci-fi, 2018
18:15
Lassú vágta
amerikai romantikus dráma, 2018
18:25
Az admirális
holland történelmi kalandfilm, 2015
18:25
A bombák földjén
amerikai akciófilm, 2008
18:30
Scooby-Doo! Hold szörnyes őrület
amerikai animációs film, 2015
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.