A hűtlen

olvasói
(0)
Clouzot, Godard, Bresson, Truffaut: a témahiány elhárítására létrehozott hollywoodi Remake-Művek igazán illusztris francia importlistával büszkélkedhet - és a sort mostantól Claude Chabrol gazdagítja. Adrian Lyne ugyanis Chabrol 1969-es thrillerje igézetében csavarta tovább életműve kulcstémáját, az erotika, a vágyakozás és a gyanakvás szent háromságát.


Hiszen A hűtlen is hozzávetőleg 9 és fél hét krónikája és Végzetes vonzerőben sincs hiány: a tisztes gazdagságban élő new yorki házaspár szerelmi drámáját nem az anyagiak, hanem az ösztönök mozgatják. A gyanútlan férj hosszú ideig észre sem veszi, hogy kedves feleségének viszonya van valakivel, az asszony pedig túl sokáig hányódik a két férfi között ahhoz, hogy gond nélkül kihátráljon ebből a csapdából. Persze lehet, hogy mindennek csak a fránya szél az oka, no meg a fatális véletlen, elvégre ezen erők nélkül A hűtlen dramaturgiája mozgásba sem lendülne...Tévedés lenne azt állítani, hogy a sztorival van a baj, elvégre Chabrol kiváló lélektani krimit faragott ebből az alaphelyzetből anno, Adrian Lyne azonban a történet helyett a színészeket helyezte az előtérbe. Hiába tesz meg Diane Lane (Séta a Holdon) mindent, hiába Richard Gere ráncba fordult homloka, roggyant tartása és összes ősz hajszála, hiába küszködik a sármos Olivier Martinez (A Titanic szobalánya, Mielőtt leszáll az éj) a titokzatos, művelt, játékos és persze borostás francia férfi kliséjével, A hűtlenből a sistergő ágyjelenetek dacára hiányzik az igazi feszültség és kétértelműség. Adrian Lyne túl akart tenni Chabrolon, ám ezúttal saját magához képest is alul maradt. Sajnos.
gorcsev
2002.07.25
|
Unfaithful
amerikai thriller, 124 perc, 2002
Claude Chabrol 1969-es thrillerjének újrafeldolgozása bepasizó feleséggel, kávé- és könyvfüggő francia csábítóval, valamint gondoktól gyötört férjjel. A szél fúj, a whiskey elszabadítja az ösztönöket: ebben a verzióban nemcsak a hűtlen megy nehéz szívvel...
Rendező:

Adrian Lyne

(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.