Kistestvér

olvasói
(0)
A filmezés az élet azon kevés területeinek egyike, ahol az amatőr jelző soha nem számított sértőnek vagy lekicsinylőnek. A kezdő, önerőből dolgozó filmesnél sok kisebb-nagyobb hiba bocsánatos bűn - majd belejön, hisz nem könnyű ezt megtanulni! -, ráadásul pedig, mivel kevésbé kell megfelelnie a sokszor igen magas elvárásoknak, gyakran merészebb és eredetibb, mint már elismert kollégái.
Lengyel Andor is fillérekből készítette el első nagyjátékfilmjét, miután a szakmai ranglétrát végigjárva, mint kisegítő asszisztens, ügyelő, majd másod rendezőasszisztens tanulta ki a szakmát. Ő is némileg a szükség által vezérelve újított, és a drága profi nyersanyag helyett különböző térfigyelő kamerák és házi videók anyagaiból vágta össze filmjét és ehhez még alibit is kitalált. 
 
Eszerint valamennyi anyagot egy kissé irritáló, amatőrfilmes srác gyűjtötte és vágta össze, amikor az esküvőjére készülő nővére után kémkedve egy meghökkentő sztorira bukkant. A Kistestvér - Big Brother kifordítva - mindenütt ott van, megörökíti a vőlegény hazaérkezését külföldi tanulmányútjáról, a menyasszony és szülei izgalmát és egy régi szerelem felbukkanását, valamint a legjobb barát aggodalmait, majd az is kiderül, hogy nincsenek véletlenek. 
 
A Lengyel Andor, Moharos György és Schilling Zoltán trió által jegyzett forgatókönyv persze messze nem tökéletes - sok esetben például teljesen indokolatlan a kamera jelenléte -, és a párbeszédeken is lehetett volna még jó sokat csiszolni, de legalább életszagú az egész. Ráadásul sokat dob a produkción, hogy együtt játszanak benne amatőrök és olyan profik, mint Novák Péter, aki visszatérő riporteres jeleneteivel oldja a feszültséget, vagy a most is szép Bordán Irén. Utóbbi egyébként lányával, a menyasszonyt alakító Lilivel együtt játszik, aki a film egyik fénypontja, különösen mert olyan édesen tudja azt kérdezni, hogy: „Most veszekszünk?”
Vízer
2004.08.05
|
magyar filmdráma, 76 perc, 2003
A pofátlan öcskös ördögi összeesküvésre bukkan az izgatott esküvői előkészületek alatt, avagy a város minden egyes kamerája téged figyel!
Rendező:

Lengyel Andor

LinkekFilm premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
18:15
Csábító nyári gyakorlat
amerikai-kanadai romantikus film, 2016
18:20
Az árnyéktalan rúgás mestere
kínai kungfufilm, 2016
18:25
Jackie Chan: A botcsinálta gengszter
hongkongi akcióvígjáték, 1989
18:40
18:45
Túszdráma
amerikai-német akcióthriller, 2005
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.