Egy makulátlan elme örök ragyogása

olvasói
(0)
Néha olyan érzésünk van, mintha az élet tele lenne elrontott kapcsolatokkal, amelyek közül a legtöbbet akár ki is lehetne törölni az emlékezetünkből - vagy mégsem? Talán pont a csalódások és be nem teljesült ígéretek azok, amelyek az idő multával mindent értékessé és pótolhatatlanná tesznek.
Ebből indul ki Michel Gondry, a zseniális kliprendező második nagyjátékfilmje, de ez nem csak Gondry mozija, hanem Charlie Kaufman forgatókönyvíróé (John Malkovich menet, Adaptáció), és persze Jim Carrey-é is. Napjaink minden bizonnyal legtehetségesebb komikusa egyre szívesebben vállal komoly, sőt, drámai szerepeket - lásd például az Ember a Holdon -, és nyilván nem azért, mert több elismerésre vágyik, hanem mert ez legalább olyan jól megy neki, mint az idétlen fintorgás és már-már akrobatikus bohóckodás. 
 
Carrey most éppen egy szürke, visszahúzódó és szinte jelentéktelen figurának, Joel Barishnak a bőrébe bújik, aki egy szép napon megismerkedik egy harsány, kitárulkozó lánnyal, Clementine-nal, és megmagyarázhatatlan vonzalom alakul ki köztük. Egy idő után azonban pont a sok különbség áll közéjük, amely összehozta őket, és amikor kapcsolatuk már elviselhetetlenné válik, a lány úgy dönt, hogy egy új eljárás segítségével kitörölteti Joel emlékét a fejéből. Az elkeseredett férfi hasonló lépésre szánja el magát, ám amikor megkezdik szerelme kitörlését, hirtelen meggondolja magát - a folyamat azonban visszafordíthatatlan. Az eredmény pedig az idő és valóságsíkok bolond tánca, amelynek hamarosan maguk az emlékezettörlők is aktív részeseivé válnak. 
 
Kevés hasonló filmet láthattunk az elmúlt tíz-húsz évben - vagy akár valaha is -, és ez nem csak a forgatókönyv furcsa fordulatainak, a rendezés remek tempójának és eredeti hangvételének köszönhető, hanem az egész filmből áradó melegségnek is. Mindez ugyanis gyönyörű szerelmesfilm is egyben, minden érzelgősség és felesleges romantika nélkül.
Vízer
2004.08.12
|
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
amerikai vígjáték, 108 perc, 2004
A kliprendező-király, Gondry és a trükkös forgatókönyvíró, Charlie Kaufman újabb agyafúrt története némi szerelemmel és igen sok memóriatörléssel.
Rendező:

Michel Gondry

Műsoron a TV-ben

Film Cafe
 2019.12.06., péntek, 12:35

LinkekFilm premierek

Az aszfalt királyai

amerikai életrajzi dráma, 152 perc, 2019

Időtlen szerelem

olasz musical, 105 perc, 2019

Cseng mester konyhája

finn-kínai filmdráma, 114 perc, 2019

Szép csendben

magyar filmdráma, 80 perc, 2019

Ragadozók

olasz gengszterfilm, 105 perc, 2019

Amundsen

cseh-norvég-svéd filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
Az elveszett szaloncukrok történetével idézi meg a közeledő ünnep hangulatát.
Filmek a TV-ben
18:10
Star Wars: A klónok támadása
amerikai sci-fi, 2002
18:25
Amit nem akarsz tudni a szüleidről
amerikai vígjáték, 2019
18:30
A robot és Frank
amerikai sci-fi vígjáték, 2012
18:45
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
18:45
A Vadász és a Jégkirálynő
amerikai fantasztikus kalandfilm, 2016 (ism.)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.