Csoda Krakkóban

olvasói
3/10 (2)
Hajdu Szabolcs (Macerás ügyek), Török Ferenc (Moszkva tér), Erdélyi Dániel (Előre!), Pálfi György (Hukkle), Miklauzic Bence (Ébrenjárók), Fazekas Csaba (Boldog születésnapot!) és Fischer Gábor (Montecarlo!) után végre az utolsó Simó-osztály hátralévő tagja is elkészítette bemutatkozó nagyjátékfilmjét.
A film csodás, irreális, mágikus elemekben bővelkedő cselekménye egy varázskönyv, az Ezüstkorona körül bonyolódik. Ezt keresi égen-földön Pjotr, a Budapestről származó lengyel fiú és ezzel a könyvvel érkezik Eszter, a magyar restaurátorlány Krakkóba. (A lány még csak nem is sejti, hogy a könyv a zsidó legenda szerint képes feltámasztani a halottakat - ő csak egy krakkói rabbi sírkövét szeretné újjávarázsolni a segítségével.) A két fiatal végzetszerűen találkozik egy antikváriumban (hol máshol?), és ezzel izgalmas fogócska, rendhagyó városnézés és lassan, de biztosan bontakozó szerelmesfilm veszi kezdetét. 
 
A későbbiekben felbukkan még egy trenderli nevezetű ősi zsidó pörgettyűjáték, Levi, a csodarabbi, egy rámenős cirkuszos és még Pjotr halott nagymamája is. A varázslatos hangulatot a mutatványosok, gólyalábasok világa, gyönyörű krakkói városképek és sodró lendületű zene teszi teljessé. Hogy a kavalkád tökéletes legyen, a szereplők angol, lengyel, magyar és jiddis nyelven szólalnak meg. A végére kiderül, hogy minden mindennel összefügg, az új ismeretségek nem is annyira újak, a szálak pedig kibogozhatatlanul összefonódnak. 
 
Groó Diana munkája elsősorban az Enyedi Ildikó és Kamondi Zoltán művei (Az én XX. századom, A bűvös vadász, Simon mágus; Halálutak és angyalok, Az alkimista és a szűz, Kísértések) alkotta magyar misztikus film vonulatához csatlakozik, többnyelvű, multikulturális világával pedig Tóth Tamás Natasáját idézi. Csodát senki se várjon tőle, de aki szereti a zsidó misztikát, a multikulti hangulatot és a szép szerelmes történeteket, annak igazán kellemes másfél órában lehet része.
fürkész
2004.11.30
|
A Miracle in Cracow
lengyel-magyar filmdráma, 94 perc, 2004
Egy lengyel fiú és egy magyar lány véletlen találkozása és furcsa szerelme a krakkói zsidónegyedben, misztikus csodarabbival és egyéb rejtélyekkel fűszerezve.
Rendező:

Groó Diana

Színész:

Bíró Eszter
(Eszter)

Maciej Adamczyk
(Pjotr)

Békés Itala
(Mancika)

Franciszek Pieczka
(Lewi rabbi)

Bartlomiej Swiderski
(Aurel)

Jerzy Trela
(Grzegorz Malgorz)

Stanislawa Celinska
(Zura néni)

Forgalmazza: HungariCom
(21 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:10
Látomás
japán romantikus film, 2018
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi, 2004
18:25
A kilencedik kapu
amerikai thriller, 1999
18:25
Jack Reacher: Nincs visszaút
amerikai akciófilm, 2016 (ism.)
18:35
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.