Norman Jewison: Az ítélet

olvasói
(0)
A hetvenes években volt nagy divatja a politikai thrillereknek, ám gyakran előfordul, hogy a filmipar veteránjai afféle nosztalgiázástól hajtva újra előveszik a műfajt. A szakma egyik nagy öregje, a négy évtizede tevékeny Norman Jewison rendező is így tett, amikor leforgatta Ítélet című munkáját.
Pierre Brossard (Michael Caine - Get Carter, Alfie, Hannah és nővérei) fiatalemberként a második világháború alatt Franciaországban szörnyű gaztetteket követett el, ám sosem állították bíróság elé, mivel egyes egyházi fők és politikusok bújtatták. Majdnem ötven évvel később azonban a férfi nyugodt és békés élete felborul, mivel egy ambiciózus bírónő (Tilda Swinton - Orlando, Mélyvíz, Adaptáció) és egy lelkiismeretes ezredes (Jeremy Northam - Gosford Park, A hálózat csapdájában) megpróbálja felkutatni őt, sőt mellettük titokzatos kilétű merénylők is a nyomába szegődnek, hogy megöljék, még mielőtt az igazságszolgáltatás kezére jutna. 
 
Minden idők legdrágább kanadai filmje 25 millió amerikai dollárból készült, és noha a hatalmas költségvetés nyomai a film felettébb hagyományosnak tekinthető képi világán nem látszanak, a főbb szerepeket játszó színészek elviszik a hátukon a produkciót. 
 
A sztori nem nélkülözi a történelmi alapot, Pierre Brossard karakterének megrajzolásakor több, valóságosan is létező személy szolgált mintául az alkotók számára. Néhány éve végre köztudottá lett az a sokáig elhallgatott tény, miszerint a második világháború alatt a francia társadalom tevékeny segédletével a náci kollaboráns Vichy kormány olyan buzgalommal hozta a zsidóellenes törvényeket, és közel negyedmillió ember haláltáborokba deportálásával oly vehemensen vette ki részét a holokausztból, hogy az még berlini elvbarátaikat is meglepte.
Homolka
2004.10.07
|
The Statement
angol-francia-kanadai politikai thriller, 120 perc, 2003
A náci háborús bűnösre ötven év elteltével lesújt a bosszú. Régivágású politikai thiller a veterán Norman Jewison rendezőtől.
Rendező:

Norman Jewison

Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:35
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
18:35
Inferno
amerikai-japán-magyar-török thriller, 2016
18:40
Mad Max - A harag útja
amerikai akciófilm, 2015
18:55
Focus - A látszat csal
amerikai akcióvígjáték, 2015
18:55
Teheráni tabuk
námet-osztrák animációs film, 2017
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.