Norman Jewison: Az ítélet

olvasói
(0)
A hetvenes években volt nagy divatja a politikai thrillereknek, ám gyakran előfordul, hogy a filmipar veteránjai afféle nosztalgiázástól hajtva újra előveszik a műfajt. A szakma egyik nagy öregje, a négy évtizede tevékeny Norman Jewison rendező is így tett, amikor leforgatta Ítélet című munkáját.
Pierre Brossard (Michael Caine - Get Carter, Alfie, Hannah és nővérei) fiatalemberként a második világháború alatt Franciaországban szörnyű gaztetteket követett el, ám sosem állították bíróság elé, mivel egyes egyházi fők és politikusok bújtatták. Majdnem ötven évvel később azonban a férfi nyugodt és békés élete felborul, mivel egy ambiciózus bírónő (Tilda Swinton - Orlando, Mélyvíz, Adaptáció) és egy lelkiismeretes ezredes (Jeremy Northam - Gosford Park, A hálózat csapdájában) megpróbálja felkutatni őt, sőt mellettük titokzatos kilétű merénylők is a nyomába szegődnek, hogy megöljék, még mielőtt az igazságszolgáltatás kezére jutna. 
 
Minden idők legdrágább kanadai filmje 25 millió amerikai dollárból készült, és noha a hatalmas költségvetés nyomai a film felettébb hagyományosnak tekinthető képi világán nem látszanak, a főbb szerepeket játszó színészek elviszik a hátukon a produkciót. 
 
A sztori nem nélkülözi a történelmi alapot, Pierre Brossard karakterének megrajzolásakor több, valóságosan is létező személy szolgált mintául az alkotók számára. Néhány éve végre köztudottá lett az a sokáig elhallgatott tény, miszerint a második világháború alatt a francia társadalom tevékeny segédletével a náci kollaboráns Vichy kormány olyan buzgalommal hozta a zsidóellenes törvényeket, és közel negyedmillió ember haláltáborokba deportálásával oly vehemensen vette ki részét a holokausztból, hogy az még berlini elvbarátaikat is meglepte.
Homolka
2004.10.07
|
The Statement
angol-francia-kanadai politikai thriller, 120 perc, 2003
A náci háborús bűnösre ötven év elteltével lesújt a bosszú. Régivágású politikai thiller a veterán Norman Jewison rendezőtől.
Rendező:

Norman Jewison

Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
H
17
K
18
Sze
19
18:10
Elveszve az Amazonasnál
német film, 2013
18:25
A szökevény
amerikai akciófilm, 1993
18:30
Collateral - A halál záloga
amerikai thriller, 2004
18:30
Scooby-Doo és a madárijesztő
amerikai animációs film, 2013
18:40
Igazság - A CBS-botrány
amerikai filmdráma, 2015
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.