A kilencedik nap

olvasói
10/10 (1)
A XX. század újbarbár irányzatai közül a két „legtetemesebbnek”, a bolsevizmusnak és a nácizmusnak egyik közös vonása volt a vallással szembeni ellenérzés, aminek rettenetes tanújelét adták azokban az években és évtizedekben, amelyben tűzbe és vérbe borították a világot.


A jelenség érthető, hiszen az istenhit alapvetően más természetű abszolút igazságokat keres és hirdet, mint amik e rezsimek nagyon is földi isteneit körülvették.

A kilencedik nap története a dachaui koncentrációs táborban kezdődik, ahol a katolikus papok barakkjában sajátos átnevelőmunka folyik: a fizikai és lelki kínzásokat a tisztek igyekeznek keresztény jelképekkel, pontosabban azok kigúnyolásával személyre szabni. Az itt raboskodó Henri Kremer abbét, akit a luxemburgi ellenállásban folytatott tevékenysége miatt tartóztattak le, váratlanul szabadon bocsátják, és még útiköltséget is kap haza, Luxemburgba, ahol jelentkeznie kell a helyi Gestapo-parancsnokságon. Itt tudja meg, hogy valójában pusztán szabadságot kapott, melynek kilenc napja során el kell döntenie, meggyőzi-e a kis ország érsekét, hogy hagyjon fel a néma ellenállással, és ismerje el a náci birodalom hatalmát. A testileg megtört pap és a Gestapo fiatal tisztjének párbeszéde napról napra egyre személyesebb mélységeket kavar fel, és a határidő közeledtével egyre élesebbé válik. Kettejük elméleti konfliktusával párhuzamosan bontakozik ki Kremer belső, erkölcsi konfliktusa, a rá bízott döntésnek ugyanis messzemenő és cseppet sem könnyen átlátható következményei lesznek családjára, raboskodó paptársaira és végeredményben az egész luxemburgi népre nézve.

A film egy valós személy, Jean Bernard atya naplója nyomán készült, amely konkrét történelmi és személyes hitelt ad két szembenálló világlátás, erkölcsi magatartás dramatizált konfliktusának. Volker Schlöndorff A rémkirályban konkrétan, Az ifjú Törlessben áttételesen már foglalkozott a nácizmus problematikájával, most ismét egy személyes, emberi drámán keresztül feszegeti az egyén felelősségét a hatalomhoz való viszonyában.
nelson
2005.04.06
|
Der neunte Tag
cseh-luxemburgi-német filmdráma, 98 perc, 2004
Egy luxemburgi katolikus papot a koncentrációs táborból szabadságra küldenek, hogy rábeszéljék a náci birodalommal való kollaborációra. Az Oscar-díjas, német rendező szikár drámája a hatalom és az egyén érzékeny viszonyáról.
Forgalmazza: Best Hollywood
(15 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
21
K
22
Sze
23
Cs
24
P
25
Szo
26
20:00
Magas barna férfi felemás cipőben
amerikai vígjáték, 1985
22:00
Z Világháború
amerikai akciófilm, 2013
00:25
xXx 2: A következő fokozat
amerikai akciófilm, 2005
02:25
Memento
amerikai krimi, 2000
04:15
Oldboy
amerikai krimi, 2013
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.