Young Adam

olvasói
(0)
Ez az a film, amelyben a máskor kedves és udvarias Ewan McGregor egy gátlástalan csábítót, egy szexuális bestiát játszik, sőt, azt is mondhatnánk, hogy ez egy erotikus thriller - aztán mégsem az. Mert a szélfútta skót partokon valahogy máshogy virágzik a szerelem, mint teszem azt Párizsban vagy a budai hegyekben - szikárabb, kapkodósabb, néha nehéz is erotikának nevezni.
Persze csalóka a látszat alapján ítélni, hiszen az első ránézésre visszahúzódó, csendes Joe sem az, aminek látszik. Bár rakodóként dolgozik egy szénszállító bárkán, múltja ennél sokkal többet rejt, és amikor egy kevésbé szép napon pont ő az, aki egy fiatal lány holttestét halássza ki a tengerből, ez a bizonyos múlt kísérteni kezdi. 
 
Lassan megismerhetjük a fiatalember múltját és jelenjét, valamint a benne rejtőző gátlástalan nemiséget és végtelen ürességet. Joe erőfeszítés nélkül szerzi meg az útjába kerülő nőket, de szemmel láthatóan semmi örömét nem leli bennünk, a különös haláleset mégis megmozdít benne valamit. A csodálatosan fényképezett skót iparvidék, az Edinburgh és Glasgow közti szűk víziutak és a fedélzetköz klausztrofóbiás tere hűen tükrözik vissza a főhős lelkivilágának minden rezdülését.  
 
És valóban csak rezdülésekről, nem pedig drámai felbuzdulásokról beszélhetünk, hiszen a cselekmény visszafogott tempója, Ewan McGregor még visszafogottabb, ugyanakkor feszültséggel teli alakítása nem enged több mozgásteret az érzelmeknek - mindez egyszerre a film nagy erénye és némileg a hibája is. David Mackenzie rendező ugyanis néha túl fegyelmezett és fél szabadjára engedni az olyan remek színészeket, mint Tilda Swinton, Peter Mullan (vagy Emily Mortimer, akinek a halott lány kevéssé vonzó szerepe jutott). 
 
És hogy miért lett a cím Young Adam? Megérzéseken alapuló találgatásaim a következők: az ösztönökkel és a paradicsomból való kiűzetéssel lehet kapcsolatos. Talán igen, talán nem.
Vízer
2004.11.18
|
Young Adam
angol-francia filmdráma, 93 perc, 2003
Szex, hazugság és szénszállítás Edinburgh és Glasgow között egy uszályhajón. Krimibe hajló dráma visszafogott érzelmekkel és szabadjára engedett ösztönökkel.
Rendező:

David Mackenzie

Forgalmazza: Budapest Film

LinkekFilm premierek

Fájdalom és dicsőség

spanyol filmdráma, 113 perc, 2019

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

amerikai thriller, 108 perc, 2019

Aladdin

amerikai kalandfilm, 128 perc, 2019

A gyermek

ír horror, 90 perc, 2019
Játék
A világhírű zongoraművész, a Liszt-díjas Farkas Gábor legújabb, a Hungaroton gondozásában megjelent lemezének anyagát mutatja be szerda esti koncertjén.
Filmek a TV-ben
18:10
Cecelia Ahern: Két lépés a menny
német romantikus film, 2013
18:25
Tapló Télapó
amerikai vígjáték, 2003
18:30
A szerencse háza
amerikai krimivígjáték, 2017
18:40
Pókerarcok
amerikai filmdráma, 1998
18:50
Ramona és Beezus
amerikai családi film, 2010
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.