Kóristák

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (10)
Gyönyörűen letisztult, klasszikus ívű, gurman mestermunka franciahonból, amely úgy beszél az élet felemelő és összetartó csodáiról, ahogyan csak nagyon kevesen tudnak.
A sok fölöslegesen okoskodó és/vagy bántóan hatásvadász mozi közül messze kilóg ez a minimál gall sztori, amit Christophe Barratier jegyez kvázi elsőfilmként. Ezelőtt sem állt távol a mozgóképes érdekköröktől, olyan nagyszabású, mozivászonra álmodott természetfilmekben működött már közre, mint a Mikrokozmosz, a Vándormadarak, vagy a Himalája. De Barratiert szerencsére nem elégítette ki a producerkedés, sem földünk természeti kincsei, és sokkal zordabb terepre merészkedett még a Himalájánál is; az emberi lelkek legmélyére. Saját bevallása szerint olyan ideálfilmet akart alkotni, ami hozzájárul ahhoz, hogy a világ élhetőbb legyen. Ezt kétségbe sem vonhatjuk, a Kóristák élménye abba a családba sorolható, mint például a Holt költők társasága is; igazi kollektív lélekmozi, sok-sok finoman hangolt bölcsességgel.
 
A sztori egy franciaországi nevelőintézetben játszódik 1949-ben. Egy munkanélküli zenetanár kétségbeesett helyzetében elvállalja az intézet által kínált felügyelő-tanári pozíciót, a felügyelendő kis nebulók azonban igazi vérszomjas fenevadak. A zord direktor, Monsieur Rachin ezért is vezetett be kőkemény és kegyetlen nevelési módszereket, amik persze csak rontottak a helyzeten. De akkor belép a képbe ez a muris kis ember, akinek örök derű van a szemében, nagy-nagy generátor a szíve helyén, és birtokában a zene kozmikus hatalma. A kezdeti egyetnemértés ellenére sikeresen kórust szervez a rakoncátlan kis lurkókból, akik így nemcsak a közösségi élményt élik meg, de egycsapásra sikerben, szeretetben és a megértés mámorító érzésében is részesülnek. 
 
Megható, tiszta és mélyen emberi, a direkt hozzá komponált filmzene - a kórusművekkel együtt - pedig borzongatóan gyönyörű.  
 
macsek
2007.12.21
|
Les choristes
francia-német-svájci filmdráma, 95 perc, 2004
Hogyan varázsol egy elhivatott tanár remek kórust a bentlakásos iskola megzabolázhatatlannak látszó csínytevőiből? Könnyfakasztó történet sok kedves gyerekszereplővel.
Színész:

Gérard Jugnot
(Clément Mathieu)

Francois Berléand
(Rachin)

Kad Merad
(Chabert)

Jacques Perrin
(a felnőtt Pierre Morhange)

Jean-Paul Bonnaire
(Maxence atya)

Jean-Baptiste Maunier
(Pierre Morhange)

Marie Bunel
(Violette Morhange)

Didier Flamand
(a felnőtt Pépinot)

(6 kép)


Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
20:00
Rabszolga kerestetik
német vígjáték, 2018
20:00
Chicago
amerikai-német zenés vígjáték, 2002
20:25
Akéb sőnket - Nőj meg, teknős!
angol családi vígjáték, 2015
20:30
Ellenség a kapuknál
amerikai háborús film, 2001
20:30
High School Musical 2
amerikai vígjáték, 2007
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
19:35
Ben 10
2017, 128. rész: Aki mer, az nyer!
19:40
Chuck megoldja
I. évad, 3. rész: Okos légy, Chuck
19:50
Bob, a mester 20. évad
angol animációs filmsorozat, Konténerek, 2015
19:50
Masha és a medve
I. évad, 16. rész: Jobbulást
19:50
Ben 10
2017, 210. rész: Cirkusz
Játék
Az ország egyik legismertebb MC-je bandájával és saját szerzeményeivel érkezik a Hajóra.
Balatoni ajánlónk bióban! Badacsonyi futás (meg még sok más helyszínen is), gyenesdiási VW bogártalálkozó, Iszkiri zenekar a siófoki Plázson, Zamárdi B-my-lake és még sok sok program! #badacsony #dulorefutunk #iszkirizenekar #karavankemping #gyenesdias ##vwbogár #bogártalálkozó #bmylake
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.