Kóristák

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (10)
Gyönyörűen letisztult, klasszikus ívű, gurman mestermunka franciahonból, amely úgy beszél az élet felemelő és összetartó csodáiról, ahogyan csak nagyon kevesen tudnak.
A sok fölöslegesen okoskodó és/vagy bántóan hatásvadász mozi közül messze kilóg ez a minimál gall sztori, amit Christophe Barratier jegyez kvázi elsőfilmként. Ezelőtt sem állt távol a mozgóképes érdekköröktől, olyan nagyszabású, mozivászonra álmodott természetfilmekben működött már közre, mint a Mikrokozmosz, a Vándormadarak, vagy a Himalája. De Barratiert szerencsére nem elégítette ki a producerkedés, sem földünk természeti kincsei, és sokkal zordabb terepre merészkedett még a Himalájánál is; az emberi lelkek legmélyére. Saját bevallása szerint olyan ideálfilmet akart alkotni, ami hozzájárul ahhoz, hogy a világ élhetőbb legyen. Ezt kétségbe sem vonhatjuk, a Kóristák élménye abba a családba sorolható, mint például a Holt költők társasága is; igazi kollektív lélekmozi, sok-sok finoman hangolt bölcsességgel.
 
A sztori egy franciaországi nevelőintézetben játszódik 1949-ben. Egy munkanélküli zenetanár kétségbeesett helyzetében elvállalja az intézet által kínált felügyelő-tanári pozíciót, a felügyelendő kis nebulók azonban igazi vérszomjas fenevadak. A zord direktor, Monsieur Rachin ezért is vezetett be kőkemény és kegyetlen nevelési módszereket, amik persze csak rontottak a helyzeten. De akkor belép a képbe ez a muris kis ember, akinek örök derű van a szemében, nagy-nagy generátor a szíve helyén, és birtokában a zene kozmikus hatalma. A kezdeti egyetnemértés ellenére sikeresen kórust szervez a rakoncátlan kis lurkókból, akik így nemcsak a közösségi élményt élik meg, de egycsapásra sikerben, szeretetben és a megértés mámorító érzésében is részesülnek. 
 
Megható, tiszta és mélyen emberi, a direkt hozzá komponált filmzene - a kórusművekkel együtt - pedig borzongatóan gyönyörű.  
 
macsek
2007.12.21
|
Les choristes
francia-német-svájci filmdráma, 95 perc, 2004
Hogyan varázsol egy elhivatott tanár remek kórust a bentlakásos iskola megzabolázhatatlannak látszó csínytevőiből? Könnyfakasztó történet sok kedves gyerekszereplővel.
Színész:

Gérard Jugnot
(Clément Mathieu)

Francois Berléand
(Rachin)

Kad Merad
(Chabert)

Jacques Perrin
(a felnőtt Pierre Morhange)

Jean-Paul Bonnaire
(Maxence atya)

Jean-Baptiste Maunier
(Pierre Morhange)

Marie Bunel
(Violette Morhange)

Didier Flamand
(a felnőtt Pépinot)

(6 kép)


Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
18:10
Nele Berlinben
német romantikus vígjáték, 2015
18:35
Willow
amerikai kalandfilm, 1988
18:50
Az igazság nevében
amerikai akciófilm, 2002
18:50
A mélybe
francia romantikus film, 2017
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
12:15
A Thunderman család
I. évad, 106. rész: A hétvégi vendég
12:20
Gumball csodálatos világa
2011, III. évad, 391. rész: A gyerekek
12:22
Pingu
II. évad, 23. rész
12:25
Nyuszipoly
2016, II. évad, 73. rész: Egy sötét viharos éjszakán...
12:28
Pingu
II. évad, 24. rész
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.