Monsieur Ibrahim és a Korán virágai

olvasói
10/10 (1)
Úgy tűnik, Párizs csodás hely lehetett a hatvanas évek elején, ahol az emberek cápaorrú Citroënnel jártak, csak jó zenéket hallgattak és minden lány miniszoknyában járt, és ahol őszinte barátság alakulhatott ki egy zsidó kisfiú és egy muszlim öregúr között.
Igaz, az említett kisfiúnak, a 13 éves Mosesnek, vagyis Momónak nincs is más barátja, mert anyja lelépett, depressziós apja pedig a legkisebb apróság miatt is beleköt. Monsieur Ibrahim, a sarki török fűszeres viszont elnézi a kisfiúnak, ha néha elemel valamit a boltból, és bölcs tanácsokat ad neki az életről például az ügyben, hogy miként spórolhat a vásárláson úgy, hogy apját is boldoggá tegye. A megtakarított pénz ugyanis nemes célra kell: Momo szeretné meglátogatni az utcájukban dolgozó egyik prostituáltat, a bájos Sylvie-t, aki végre férfivá avatná. 
 
A történet ugyan erősen emlékeztet Emil Ajar Előttem az élet című regényére - ráadásul ott is Momónak hívták a kisfiút -, de nincs ezzel semmi baj, mert időről időre szükség van effajta szívet melengető történetekre. Francois Dupeyron mesterkéltségtől mentesen, a korszakot remekül felidézve, de minden álnosztalgia nélkül meséli el ennek a különös barátságnak a történetét. Momót már az első pillanattól megkedveljük, ahogy koraérett kíváncsisággal, tágra nyílt szemmel vizsgál meg mindent maga körül, és ahogyan kétségbeesetten próbál apjának megfelelni. 
 
Az ő alakja, jellegzetesen franciás életkedve - amelynek szerves része a szexuális kíváncsiság is - a néhol sablonos, de mindig könnyed és sokszor bölcs film igazi hajtóereje, az angyalarcú Pierre Boulanger pedig tökéletesen kelti életre ezt a karaktert. A már 71 éves Omar Sharif szerényen, szinte eszköztelenül játszik alá fiatal kollégájának, és neki minden további nélkül elhisszük, hogy mindent tud az életről. 
 
Ami pedig Monsieur Ibrahim legfontosabb tanácsát illeti, mely szerint mindig mosolyogjunk mindenkire és minket is megszeretnek: kipróbáltam és remekül működik.
Vízer
2004.10.28
|
Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran
francia-török filmdráma, 94 perc, 2003
Az öreg muzulmán fűszeres és a szomorú sorsú, francia zsidó kisfiú barátsága. Derűs történet az élet nagy kérdéseiről.
Forgalmazza: SPI


Film premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
A Bosszúállók-széria negyedik felvonása egy 22 filmből álló történetfolyam megismételhetetlen lezárása, egy monumentális utazás utolsó állomása.
Filmek a TV-ben
18:10
18:20
Tűzparancs
amerikai akciófilm, 1996
18:30
Zorro
olasz-francia kalandfilm, 1975
18:40
A galamb
török film, 2018
18:40
Pomádé
amerikai zenés film, 1978
Ma még tart a Vegetáriánus Fesztivál előadásokkal, filmekkel, egészséggel és ételekkel. #vegetáriánusfesztivál #vegetarianus #joga #vegan #egeszseg #fenntarthatosag #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.