Csodálatos Júlia

olvasói
(0)
Első hallásra kissé furcsának tűnt, hogy Szabó István vígjátékot rendez, hiszen a Mester nem éppen felszabadultan virgonc, könnyedén kacagtató alkotásairól híres. Ám új filmjét közelebbről megvizsgálva hamar kiderül, hogy azért ott van minden, ami egy szabós filmhez kell: árulás, művészi meghasonlás, fényüket vesztett dívák és egy kibontakozóban lévő történelmi dráma a háttérben, csak éppen a hangvétel más, mint korábban.
A késő harmincas évek Londonjában járunk ugyanis, de a közelgő háború legfeljebb az újsághírekből sejthető, a nagyközönség inkább színházba jár, ahol még mindig Julia Lambert a sztár. Igaz, Julia az ötvenhez közeledve még mindig fiatal lányokat alakít, de már nem élvezi úgy a játékot, mint régen, és impresszárió férjével is kezd kiüresedni a kapcsolata, így nem csoda, hogy különösen fogékonnyá válik egy fiatal amerikai közeledésére. Ám a vakmerő jenki csak kihasználja a színésznő hirtelen fellobbant szenvedélyét és végül odáig merészkedik, hogy beprotezsálja fiatal szeretőjét a színtársulatba - és ez komoly hiba! 
 
A műfajválasztáshoz hasonlóan furcsának tűnt Annette Bening (Amerikai szépség) a főszerepre, hiszen ő unatkozó feleségek és rámenős ingatlanügynökök eljátszására szakosodott, ráadásul korántsem az a csillogó személyiség. Most azonban felülmúlta önmagát. Igaz, a film lassan induló első felében még ő sem ragyog, de mire a rendező minden szálat kibont és ahogy a történet lendületet kap, Bening is felnő feladatához. A legvégére pedig kifejezetten vonzó és sziporkázó, sőt kissé fenyegető, elvégre csattanóként a díva vitriolos bosszúját láthatjuk a színpadon, illetve a vásznon. Ennek sikeréhez persze kell néhány olyan válogatott karakterszínész, mint Jeremy Irons vagy Michael Gambon, és kellett egy kiindulásként szolgáló remek W. Somerset Maugham regény is, Színház címmel. Mert - mint azt látni is fogjuk - színház az egész világ!
Vízer
2004.11.11
|
Being Julia
amerikai-angol-kanadai-magyar vígjáték, 105 perc, 2004
Bizarr szappanopera a színpadon és azon kívül, megcsalatással, szemfényvesztéssel és többszörös árulással, de ki lehet olyan botor, hogy ujjat húzzon egy igazi, vérbeli dívával?
Rendező:

Szabó István

Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Elrabolt világ

amerikai sci-fi, 109 perc, 2019

Mi

amerikai horror, 116 perc, 2019

Életem értelmei

belga-francia filmdráma, 98 perc, 2018

Colette

amerikai-angol életrajzi dráma, 111 perc, 2018

Bazi nagy francia lagzik 2.

francia vígjáték, 99 perc, 2019

A világ gyengéd közönye

francia-kazahsztáni filmdráma, 100 perc, 2018
Játék
Téglás Zoli, a kaliforniai Ignite zenekar frontembere most saját projektjével érkezik Budapest egyik ikonikus klubjának színpadára.
Filmek a TV-ben
18:10
Egek ura
amerikai romantikus filmdráma, 2009
18:10
Afrika hív
német-osztrák romantikus film, 2011
18:35
Pókember
amerikai akciófilm, 2002
18:40
Változások kora
amerikai-angol filmdráma, 1995
18:50
Beépített tudat
amerikai akciófilm, 2016
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.