Ismeretlen kód

olvasói
9/10 (5)
A Zongoratanárnő után most Michael Haneke újabb, eggyel korábbi filmjét láthatják a művészfilmek kedvelői, akik már tudják, hogy mire számíthatnak e név hallatán. Az osztrák születésű, de ma már főleg Németországban és Franciaországban dolgozó Haneke az európai mozi nagy ígérete és egyben legellentmondásosabb egyénisége, munkái legalább annyira nyugtalanítóak, mint amennyire izgalmasak és elgondolkodtatóak.


Az Ismeretlen kód sem kivétel a sorban: a rendező e filmben a kommunikációképtelenség és az idegengyűlölet témáját járja körül. Egy jelentéktelen utcai incidens során ismerhetjük meg a szereplőket, majd követhetjük őket Párizs utcáin, vagy Romániában, esetleg Afrikában - kinek merre visz az útja. Minden egyes történet és epizód egy remek érzékkel felépített, impozáns, de cseppet sem imponáló tabló részévé válik, az új Európa másik arcát tárva fel.


Az elkötelezett moralista Haneke tudatában van annak, hogy az elidegenedés ma már éppen olyan mozis klisé, mint az autós üldözés vagy a túszdráma, és pont ezért fektet különös hangsúlyt minden egyes jelenet tökéletes megkomponálására. Így válik egy-egy hátborzongatóan reális példamese főszereplőjévé a nyugat-afrikai zenetanár, a román koldusnő, a gondterhelt haditudósító-fotós és a párizsi színésznő. Utóbbit Juliette Binoche alakítja, remekül, személyes elkötelezettségét csak erősítheti, hogy a film az ő kezdeményezésére született meg. Az a jelenet, amelyben egy arab fiatalember molesztálja a metrón a színésznőt, a film egyik csúcspontja: Binoche-on kívül kevesen képesek arra, hogy egyszerre legyenek szépek és törékenyek, ugyanakkor hétköznapiak és riadtan esetlenek. Az Ismeretlen kód elsősorban miatta nagyon jó, ráadásul főleg Párizsban játszódik, ami mindig jelentős bonusz.
Vízer
2002.06.20
|
Code Inconnu: Recit Incomplet De Divers Voyages
francia-német-román filmdráma, 118 perc, 2000
Nemzetközi kirakósjáték a véletlenről és a sorsszerűen összekapcsolódó életekről. Román koldusok, afrikai bevándorlók, párizsi polgárok ördögi körben.
Rendező:

Michael Haneke

Színész:

Juliette Binoche
(Anne Laurent)

Thierry Neuvic
(Georges)

Luminita Gheorghiu
(Maria)

Alexandre Hamidi
(Jean)

Bruno Todeschini
(Pierre)

Paulus Manker
(Perrin)Film premierek

Bajnokok

spanyol vígdráma, 124 perc, 2018

Annabelle 3.

amerikai horror, 106 perc, 2019

Yesterday

angol musical, 116 perc, 2019
Játék
A legendás Spike Lee rendezésében érkezik ez az elképesztő igaz történet, amely egy valódi amerikai hősről mesél.
Filmek a TV-ben
H
24
K
25
Sze
26
18:05
Dr. Hope: Egy asszony nem adja fel 2.
német életrajzi filmdráma, 2009
18:30
Karate kölyök
amerikai családi film, 1984
18:30
Scooby-Doo! Abrakadabra
amerikai animációs film, 2010
18:30
Kate és Leopold
amerikai romantikus film, 2001
18:45
A Riviéra vadorzói
amerikai vígjáték, 1988
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.