A vágy törvénye

olvasói
(0)
Az 1982-es A szenvedélyek labirintusa után újabb korai Almodóvar-darabot porolt le az Odeon: A vágy törvénye azonban már minden ízében a rendező későbbi munkáit előlegezi, néhány mozzanatát tekintve például éppen a legújabbat, a Rossz nevelést (de ugyanúgy megjelennek a Mindent anyámról vagy az Eleven hús egyes motívumai).
A film ezen kívül is fontos helyet foglal el az életműben: A vágy törvénye hozta meg a nemzetközi elismerést Almodóvar számára és tarolt a különböző fesztiválokon is. Berlinben megnyerte a Teddy-díjat, a San Franciscó-i meleg filmfesztiválon közönségdíjat kapott, Bogotában pedig a rendezőt, a főszereplőnőt, a vágót és a forgatókönyvet is díjazták. 
 
A film az Almodóvar-művekben szokásosnak mondható közegben, a művészvilágban játszódik, homoszexuálisok, transzvesztiták és transzszexuálisok körében. Pablo Quintero színházi és filmrendező-forgatókönyvíró reménytelenül szerelmes a fiatal Juanba, majd annak távollétében a tapasztalatlan Antonióval kezd viszonyt. A (talán nem is annyira) klasszikus szerelmiháromszög-történetbe Pablo nővé varázsolt testvére, a színésznő Tina és annak nevelt kislánya csempésznek némi humort (a kis Adának igazi gyerekszájas aranyköpéseket köszönhetünk). 
 
A vágy törvénye azonban nemcsak a szokatlan figurákkal lepi meg a nézőt: az időnként teljességgel kiszámítható történéseket tökéletesen valószínűtlen, kimódolt fordulatok tarkítják. A rendező a melodrámát ezúttal (is) a thrillerrel házasítja össze, de időnként (főleg a film vége felé) nehéz lesz eldöntenünk, hogy paródiát látunk-e, vagy véresen komoly mindaz, ami a vásznon zajlik. 
 
Szabadszájú humor, a végletekig eltúlzott érzelmek, színpadiasság, erőteljes színek, a giccs és nevetségesség határát súroló jelenetek - de hát éppen ezek miatt szeretjük Almodóvart! Nem utolsósorban pedig a filmben az isteni Banderas huszonhét évesen és sokszor feszülős fehér alsóban, olykor meg egy férfi alatt nyögdécselve látható!
fürkész
2004.11.25
|
La ley del deseo
spanyol filmdráma, 102 perc, 1987
Újabb korai Almodóvar-mű a nyolcvanas évekből - a megszokott témákkal: fiúszerelem, transzszexualitás, mindent elsöprő szenvedély. A fiatal Banderas ismét melegszerepben.
Forgalmazza: Odeon


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
18:15
Volt egyszer egy randi
amerikai romantikus vígjáték, 2017
18:20
Miami Vice
amerikai akciófilm, 2006
18:25
Kalózok
dél-koreai kalandfilm, 2014
18:30
Sherlock Gnomes
angol-amerikai animációs film, 2018
18:45
Halálos fegyver 2.
amerikai akcióvígjáték, 1989
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.