Nagy Sándor, a hódító

olvasói
10/10 (1)
Amikor legutóbb az ókori Görögországba repített bennünket a multiplex, Trója párnaposra sűrített ostrománál ámulhattunk Akhilleusz dicsőségén. A helyszín körülbelül ugyanaz, csupán az időben ugrunk most egy nagyot, a mítoszok korából a dokumentált történelem korába, amikor egy újabb hős Akhilleusznál sokkal nagyobb vállalkozásba vág.
A Makedónia trónjáról világhódító útra induló Alekszandrosz számára csak az első lépés a fő ellenlábas megsemmisítése. A perzsa uralkodó, Dáreiosz trónján túllépve megalapítja minden addigi idők legnagyobb birodalmát, soha nem látott mértékben beindítja a területek civilizálását, és seregével eljut az akkor ismert világ határáig. Nagy Sándor, a hódító és a felfedező áll Oliver Stone eddigi legnagyobb szabású, ugyanakkor legkevésbé egyéni hangú alkotásának középpontjában. A Trójával ellentétben itt nem egy csata lefolyása, hanem egy ember pályafutása adja a cselekmény gerincét. A gyermekkortól - amikor varázslatos és kígyóimádó anyja (Angelina Jolie) nagyobb hatással volt rá, mint harcokban diadalmas, otthon részeges baromként viselkedő apja (Val Kilmer) -, az uralkodó halálával darabjaira hulló birodalom romjain emlékiratait diktáló, hajdani harcostárs (Anthony Hopkins) múltidézéséig. 
 
A forgatókönyvírók ismét szabadon alakították a történelmi eseményeket és egyszerűsítették le a jellemeket és konfliktusokat, ezt azonban ebben a műfajban nem volna helyes felrónunk nekik, sokkal jogosabb elmarasztalni őket azért, hogy képtelenek igazi drámai feszültséget teremteni, ami nélkül a harci jelenetek is csak nyersen véres látványosságukkal sokkolnak. Az egyik állandó mellékszál, a biszexualitás témájának ábrázolása marad így a film legnagyobb újdonsága. 
 
Stone rendezői jobbja ezúttal is többször megbicsaklik a szájbarágás és a giccs irányába, Colin Farrell azonban káprázatosan karizmatikus a címszerepben. 
 
nelson
2004.12.07
|
Alexander
amerikai történelmi kalandfilm, 173 perc, 2004
Oliver Stone filmje a történelem legendás alakjáról, a hadvezérről, aki 25 éves korára az akkor ismert világ jelentős részét meghódította.
Rendező:

Oliver Stone

Forgalmazza: InterCom
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.