Nagy Sándor, a hódító

olvasói
7/10 (14)
Mostanában Amerika repesve fogad minden olyan filmet, ahol a szereplők többsége tógában és bőrszandiban flangál, botrány és nagy dráma tornyosul benne, és lehetőleg jó amerikai virtusnak megfelelő gigantikus látványorgiában fürdőző kaszabolós jelenetek hosszú sora tarkítja.
Oliver Stone monumentmozija remek érzékkel veszi át a stafétabotot a Gladiátor és a Trója hőseposzaitól. Láthatjuk egyfelől az erőskezű hadvezért mitikus nimbusszal felvértezve, büszkén, legyőzhetetlenül, a fél világ meghódítójaként. Másfelől viszont kapunk egy bizonytalan fiúcskát, aki anyja szoknyája mellől kormányoz, igencsak ráférne egy anonim alkohol program, és nemi identitását illetően sem teljesen biztos magában. Tehát a Nagy Sándor-sztori fonákja is kibújik a történelmi köntösből, és már-már bulvárba hajló, profin koreografált, szép, színes portréfilmet idéz. 
 
A hős hódító eposzát Ptolemaiosz fáraó - a zseniális Anthony Hopkins - előadásában hallhatjuk, övé a felütés és a zárszó is, és jó narrátorként rendszeresen visszatér egy-egy átvezető vagy magyarázó félmondattal. Ő mesél a kis Alexandroszról, a vakmerő lóbetörésről, a szülőkkel való konfliktusokról, majd a trónra kerülésről, hódításokról, szerelmekről és végül a magányos, arcátlanul fiatalon bekövetkezett, méltatlan halálról, távol az otthontól.
 
A történetvezetés nem lineáris szálra fűzte a cselekményt; időnként visszaugrál az időben, ezzel is élezve a drámai hatást és a kontextusváltásokból táplálkozó feszültséget. 
 
Stone az Stone, hiába a fanyalgó kritikusok, ez sem rosszabb, mint antik érás elődei. 
 
 
macsek
2006.06.13
|
Alexander
amerikai történelmi kalandfilm, 173 perc, 2004
Oliver Stone filmje a történelem legendás alakjáról, a hadvezérről, aki 25 éves korára az akkor ismert világ jelentős részét meghódította.
Rendező:

Oliver Stone

Forgalmazza: InterCom
(6 kép)


Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.