Állítsátok meg Terézanyut!

olvasói
(0)
Terézanyu, alias Kéki Kata végre a mozivásznakra is megérkezett - frissen, fiatalosan és persze egyes-egyedül. Bergendy Péter filmjét egyszerre várták remegve Rácz Zsuzsa bestsellerének rajongói és a szinglifilmek, leginkább talán a híres-neves angol egyedülálló nő kedvelői.
Bergendy Kéki Katája azonban minden bénázásával és cilikeségével együtt inkább lett a Szezon önmagát kereső Gulijának női megfelelője, mint a magyar Bridget Jones. 
 
A legfontosabb különbség talán az, hogy Katánál megfigyelhető jellemfejlődés: ahogy hányódik az állásinterjúk és a férfiak világában, eljut valahonnan valahová, és a végén meghozza első önálló döntését - mint „autonóm nő”, de leginkább mint autonóm személyiség. Ezt az út- és énkeresést a rendező - a hagyományos eszközök mellett - látomások, álom- és (a film végén) már-már szürreálba hajló jelenetek során meséli el. Eközben pedig egyaránt merít a burleszk és a magyar groteszk hagyományaiból. 
 
Ám azoknak sem kell csalódniuk, akik szimplán szórakozni akarnak: megtehetik a sok-sok vicces beszóláson („egy igazi latin szerelő”), humoros helyzeten (az életveszélyes lábborotválás a posh party női vécéjében például fergeteges) és jól eltalált mellékszereplőn (Kiss Mari az anya, Elek Ferenc a málé vőlegény, Bánfalvi Ágnes Fatehén szerepében alakít nagyot, de a színészválasztás úgy általában is telitalálat a filmben). A rendező videoklip- és reklámfilmes előéletéről pedig néhány ötletes képi geg és a kiváló zeneválasztás árulkodik. 
 
Bergendy filmjének vannak hibái: például sehogyan sem tudja lezárni művét (legalább három utolsó jelenetet is látunk), és talán túl sok mindent akart egyszerre begyömöszölni filmjébe (fejlődésregényt, romantikus filmet, a volt drogos öccsel a nagy magyar valóságot, a suttyó főnökök ábrázolásával pedig egy kis társadalomkritikát is), de mindez valahogy remekül összeáll a végére, és amit kapunk, az az év egyik legjobb magyar filmje, amely méltán sorakozhat fel az utóbbi idők díjnyertes hazai elsőfilmes bemutatkozásai közé.
fürkész
2004.12.10
|
magyar romantikus vígjáték, 127 perc, 2004
Terézanyut nem sikerült megállítani, így tűsarkújával a sikerkönyv lapjai után már a mozikban csetlik-botlik. Sikerül-e Katának a Fonyók, Marcik, Davidek között megtalálnia az igazit - vagy esetleg saját magát?
Rendező:

Bergendy Péter

Színész:

Hámori Gabriella
(Kéki Kata)

Ónodi Eszter
(Lujzi)

Schell Judit
(Marcsi)

Csányi Sándor
(Dávid)

Major Melinda
(Pirkóviki)

Elek Ferenc
(Marci)

László Zsolt
(Tamás)

Nagy Ervin
(Péter)

Kiss Mari
(anya)

Forgalmazza: SPI


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
25
K
26
Sze
27
Cs
28
P
29
Szo
30
18:15
Rudi malac újra száguld
német családi film, 2007
18:15
Valerian és az ezer bolygó városa
francia-belga-német-amerikai kalandfilm, 2017
18:25
A hobbit: Smaug pusztasága
amerikai-új-zélandi fantasztikus kalandfilm, 2013
18:30
Az utolsó csillagharcos
amerikai kalandfilm, 2014
18:30
Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész
amerikai-angol kalandfilm, 2010
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.