Világszám!

olvasói
10/10 (1)
Koltai Róbert egyszemélyes színész-rendezőpáros legújabb filmje ismét abból a sírva nevetős fajtából való, mint annak idején a Sose halunk meg. A történelmi traumákkal terhes 50-es évek ugyanis ezúttal a szó szoros értelmében bohócok sorsán keresztül kerül a vászonra.


1903-ban járunk, amikor a vándorcirkusz bohócának, Slomónak (Bodrogi Gyula) ikrei születnek. A szépreményű, szórakoztatóipari ifjak, Dodó és Naftalin a cirkusz keserédes világában nőnek fel, s apjuk szakmáját folytatják: bohóckodás, artistamutatványok, szemfényvesztés igény szerint. A film cselekménye valójában az 1950-es években indul, amikor is Dodó (Gáspár Sándor) és Naftalin (Koltai Róbert) merész tréfája balul sül el a Nagycirkusz ünnepi előadásán, melynek eredményeképpen Dodó hosszú évekre börtönbe kényszerül.

Az újabb fordulatot 1956 hozza el, amikor Naftalint is magával ragadja a történelem és elindul, hogy kiszabadítsa testvérét. A vidám társulatát elhagyó Naftalin kalandjai eképpen alakulnak amolyan road movie-vá, melynek során összeakad Pipitérrel (Tóth Orsi - Szép napok), aki szintén Budapestre tart, s így együtt kalandoznak tovább. (A két útitárs között kialakuló sajátos kapcsolat távolról Fellini klasszikusát, az Országútont idézi.) Amikor pedig Dodó kiszabadul, nyilvánvalóvá válik, hogy az igazi probléma még csak ezek után következik. Mit tudnak kezdeni ezzel az új „szabadsággal”? Menjenek vagy maradjanak? Folytathatják-e őseik hagyományait, ragaszkodhatnak-e azok eszméihez? Mi is az igazi „világszám”?

Koltai Róbert és csapata - melyben jeles és bejáratott színészkollégákkal dolgozik együtt - a történelmi tragikum és a humor sajátos vegyülékét keveri ki, melyhez, amint már megszokhattuk, Dés László zenéje adja az aláfestést.
recenzor
2004.12.17
|
magyar vígjáték, 94 perc, 2004
Naftalin, a vidéki színház kellékese az ötvenhatos események hatására úgy dönt, hogy kiszabadítja ikertestvérét, Dodót a börtönből. Forradalmas road-movie Koltai módra.
Rendező:

Koltai Róbert

Forgalmazza: HungariCom
(6 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
Filmek a TV-ben
20:30
Különvélemény
amerikai sci-fi, 2002
20:30
Egy bébiszitter kalandjai
amerikai kalandfilm, 1987
20:45
Jackie Chan - Londoni csapás
amerikai akcióvígjáték, 2003
21:00
A kém
amerikai akcióvígjáték, 2015
21:00
A galaxis őrzői
angol-amerikai kalandfilm, 2014
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.