Világszám!

olvasói
10/10 (1)
Koltai Róbert egyszemélyes színész-rendezőpáros legújabb filmje ismét abból a sírva nevetős fajtából való, mint annak idején a Sose halunk meg. A történelmi traumákkal terhes 50-es évek ugyanis ezúttal a szó szoros értelmében bohócok sorsán keresztül kerül a vászonra.


1903-ban járunk, amikor a vándorcirkusz bohócának, Slomónak (Bodrogi Gyula) ikrei születnek. A szépreményű, szórakoztatóipari ifjak, Dodó és Naftalin a cirkusz keserédes világában nőnek fel, s apjuk szakmáját folytatják: bohóckodás, artistamutatványok, szemfényvesztés igény szerint. A film cselekménye valójában az 1950-es években indul, amikor is Dodó (Gáspár Sándor) és Naftalin (Koltai Róbert) merész tréfája balul sül el a Nagycirkusz ünnepi előadásán, melynek eredményeképpen Dodó hosszú évekre börtönbe kényszerül.

Az újabb fordulatot 1956 hozza el, amikor Naftalint is magával ragadja a történelem és elindul, hogy kiszabadítsa testvérét. A vidám társulatát elhagyó Naftalin kalandjai eképpen alakulnak amolyan road movie-vá, melynek során összeakad Pipitérrel (Tóth Orsi - Szép napok), aki szintén Budapestre tart, s így együtt kalandoznak tovább. (A két útitárs között kialakuló sajátos kapcsolat távolról Fellini klasszikusát, az Országútont idézi.) Amikor pedig Dodó kiszabadul, nyilvánvalóvá válik, hogy az igazi probléma még csak ezek után következik. Mit tudnak kezdeni ezzel az új „szabadsággal”? Menjenek vagy maradjanak? Folytathatják-e őseik hagyományait, ragaszkodhatnak-e azok eszméihez? Mi is az igazi „világszám”?

Koltai Róbert és csapata - melyben jeles és bejáratott színészkollégákkal dolgozik együtt - a történelmi tragikum és a humor sajátos vegyülékét keveri ki, melyhez, amint már megszokhattuk, Dés László zenéje adja az aláfestést.
recenzor
2004.12.17
|
magyar vígjáték, 94 perc, 2004
Naftalin, a vidéki színház kellékese az ötvenhatos események hatására úgy dönt, hogy kiszabadítja ikertestvérét, Dodót a börtönből. Forradalmas road-movie Koltai módra.
Rendező:

Koltai Róbert

Forgalmazza: HungariCom
(6 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:20
Csendes holtág
amerikai filmdráma, 2009
18:20
Csak egy nő
német életrajzi film, 2019
18:25
Szex és New York 2.
amerikai romantikus vígjáték, 2010
18:45
Már megint bérgyilkos a szomszédom
amerikai vígjáték, 2004
18:50
Mirai - Lány a jövőből
japán animációs film, 2018
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.