A tűzből nincs kiút

olvasói
(0)
Tűzoltók akcióban - igen hálás téma, a legeslegkorábbi filmkészítők is jól tudták ezt. Már az ősfilm idején is találunk emlékezetes filmsikert, mely a lánglovagok mozgalmas életét és hősies küzdelmét mutatja be - akkor persze még néma és fekete-fehér képeken. A tűzoltótörténeteknek a XXI. század elején - éppen száz évvel ama korai tűzoltós sikerfilm születése után - szeptember 11. és az akkor hősies szolgálatot teljesítő New York-i tűzoltók újfajta aktualitást adtak.
A Tűzből nincs kiút pedig nem kevesebbet szeretne, mint maximálisan kiaknázni a témában rejlő akció-, veszély-, dráma- és hősiesség-lehetőségeket, s végül mindez már-már túlzottan jól sikerül. A történet keretét (természetesen) egy gigantikus tűzoltás adja. A tűzoltócsapat egy hatalmas raktárépületben menti a menthetőt, miközben egyiküket - miután életét kockáztatva megmentett egy embert - a tűz elvágja a társaitól. Sérülten, egy megközelíthetetlennek látszó épületrészben várja, hogy kiszabadítsák, s a társak mindent meg is tesznek ennek érdekében. 
 
A reménytelennek látszó helyzetbe került Jack (Joaquin Phoenix - A falu, Jelek) lesz tehát központi hősünk, kinek tűzoltói hősiességben, férfias barátságokban, kollegiális jókedvben és családi idillekben gazdag múltja elevenedik meg flashbackkek segítségével, párhuzamos idősíkot és történetszálat alkotva a mentési akció eseményeivel. 
 
Láthatjuk a kezdő tűzoltó első napját a tűzoltó-hadiszálláson, hol a bölcs és igazságos főnök (John Travolta) és daliás csapata férfias tréfákkal avatja be az újoncot. Látjuk barátságok születését és barátok hősi halálát. Látunk boldog családot és rettegő feleségeket, akiknek mindig a legrosszabbra is számítaniuk kell. Vagyis teljességgel kiszámítható dolgok történnek, miközben a teljességgel kiszámíthatatlan tűz egyre közeledik hősünk felé. 
 
A hivatásszeretet, a hősies önfeláldozás és a becsülettel kidolgozott pirotechnikai és kaszkadőrteljesítmény iránt fogékony nézőknek ajánljuk különösen a filmet, s azoknak, akik azt hitték, hogy Amerikában még 2001. szeptember 11. után is minden film happy enddel zárul.    
Odor Emilia
2005.01.13
|
Ladder 49
amerikai filmdráma, 105 perc, 2004
Jack Morrison a város legmerészebb tűzoltója: mindig a veszély legmélye felé siet. Amikor bennragad egy lángoló felhőkarcolóban, lepereg előtte az egész élete...
Rendező:

Jay Russell

Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:35
Varázs
amerikai vígjáték, 2018
18:40
Otthon, véres otthon
amerikai romantikus vígjáték, 1997
18:50
Szemfényvesztők
francia-amerikai akciófilm, 2013
18:50
A holnap határa
amerikai kalandfilm, 2014
18:50
Géniusz
amerikai életrajzi film, 2016
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.