Dallas Pashamende

olvasói
(0)
Ez a Dallas nem az a Dallas. Nem Amerikában, hanem Romániában, Erdélyben található, nem felhőkarcolók, hanem szeméthegyek jellemzik, nem kikerekedett, jól öltözött, mondén polgárok, hanem lesoványodott, rongyokba bújt, szerencsétlen romák lakják.
A Dallas egy a valóságban is létező, apokaliptikus állapotok uralta szeméttelep, ahol több száz roma tengeti mindennapjait. Marsbéli e táj, de kedves emberekkel teli. 
 
Az élete javát eddig Nyugaton töltött Pejó Róbert rendező arra vállalkozott, hogy hazatér, és ebben a való élet megalkotta világban leforgat egy fikciós filmet. Dallas különös kolorlokálja szolgál háttérül egy lobogó indulatokat és óriási érzelmi kisüléséket szülő románc elmeséléséhez. Radu Dima, a Dallasban felnőtt, de onnan kiemelkedett - a városban stabil egzisztenciát teremtett és odaadó feleséget szerzett - tanító tizenkét év után hazatér szülőhelyére, édesapja temetésére. Rövidke néhány órára tervezi jelenését, azonban a sors (és a helyiek) közbeszólnak: Radu marad, a szíve és a lelke lekötözi. Amikor újra lobban rég eltemetnek hitt szerelme az egyik dallasi lány (Gryllus Dorka) iránt, akaratlanul is katasztrófák sorát indítja el. 
 
A Dallas a kortárs opuszok közül leginkább Emir Kusturica műveire emlékeztet. Pazarul fényképezett, elegáns mozdulatokkal levezényelt, több regiszteren is megszólaló film, a méretes érzelmek mellett jól megférnek benne a groteszk elemek és némi temetői humor is. A film erejét növeli, hogy a főszerepben a kortárs magyar színművészet egyik legragyogóbb tehetsége látható. A nálunk - egyelőre - kevéssé ismert, Erdélyben azonban rendkívül elismert Bogdán Zsolt (a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze) arcán akár órákig is képes lenne elidőzni a nézői tekintet.
Homolka
2005.03.24
|
magyar-német-osztrák filmdráma, 93 perc, 2004
Dallast, a szeméttelep mellett fekvő barakkfalut szinte csak romák lakják. Ide tér vissza 12 év után a film hőse, hogy eltemesse apját és újraélje emlékeit.
Rendező:

Pejó Róbert

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Rambo V. – Utolsó vér

amerikai akciófilm, 89 perc, 2019

Folyékony arany

magyar dokumentumfilm, 77 perc, 2019

Az Aranypinty

amerikai filmdráma, 149 perc, 2019

Ad Astra – Út a csillagokba

amerikai-brazil sci-fi, 122 perc, 2019

János vitéz

magyar animációs film, 70 perc, 1973
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
P
20
Szo
21
20:30
Nyugodt folyó
görög filmdráma, 2018
20:40
A kezdő
amerikai vígjáték, 2015
20:50
Törésvonal
amerikai katasztrófafilm, 2015
21:00
Született július 4-én
amerikai életrajzi film, 1989
21:00
Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi
amerikai akciófilm, 2001
Marissa Nadler (USA) ma az A38-on. Massachusetts érzékeny hangja elér Budapestre. @marissa_nadler @a38ship #marissanadler
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.