A halál kilovagolt Perzsiából

olvasói
(0)
Az Író ír, és közben dönti magába a rossz lőréből készült fröccsöt. Előtte a „rettenetes üres papír”, amire írnia kell. Elhatározza, hogy a továbbiakban nemcsak egyszerűen inni fog, hanem dolgozni is mellette. Ennek a folyamatnak lehetünk tanúi, ahogy egy, a saját fiatalkori énjéről szóló elbeszélést próbál papírra vetni.
Miközben a fiatalságára emlékszik (a Fiúra és egy Krisztina nevű lányra, akivel a strandon ismerkedik meg, és aki megpróbálja megváltoztatni őt), egyre részegebb lesz, de a mű azért elkészül. 
 
Dr. Horváth Putyi - akit eddig főleg Tarr Béla filmjeinek szereplőjeként ismertünk - első önálló nagyjátékfilmje Hajnóczy Péter azonos című, 1979-ben megjelent kisregényének adaptációja. A két idősíkon játszódó történet mindkét hőse (az Író fiatal- és jelenkori énje) kísértésnek van kitéve: egyiküknek egy csábító fiatal nővel, másikuknak az alkohol csábításával kell szembenéznie. Mindkettejüknek azonos a feladatuk, meg kell próbálniuk önmaguknak maradni ezen külső erők ellenére is. 
 
Ha csak néhány sort olvasunk el Hajnóczy prózájából („Valóban érdekes, töltöttem az üres poharakba, hogy az iszákosság felőli vélekedéseket többnyire áthatja valami sajátos színezet, ami elnéző humorral telített leginkább, mintha a lerészegedés holmi csínytevés vagy kedélyes férfiszórakozás lenne, nem pedig kín, gyötrelem és rettegés...”), már akkor láthatjuk, hogy azt - legyen bármennyire képszerű és érzékletes - igen nehéz filmre adaptálni. A rendező munkája sem lett tökéletes adaptáció, helyette megmaradt izgalmas kísérletnek. Annál is inkább, mivel igazi kísérleti film: néha olyan, mintha Privát filmhíradót néznénk hangulatos zenei aláfestéssel a Filmmúzeumon, néha az Írót játszó Melis László elkezd üvölteni, hogy „Bagdadban ma nagy nap van, ülnek (vagy éppen b***nak) az arabok az ablakban”, néha meg rázendít, hogy „Fel-fel vitézek a csatára!” Mindezzel együtt - vagy éppen emiatt - hitelesen jeleníti meg egyszerre, egymással párhuzamban és ellentétben az alkotás és a szétesés folyamatát.
fürkész
2006.03.29
|
magyar filmdráma, 90 perc, 2005
Hajnóczy-adaptáció alkoholról, fröccsről és az alkotás nehézségeiről.
Forgalmazza: Mokép


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Filmek a TV-ben
H
10
K
11
Sze
12
Cs
13
P
14
23:00
Keresd a nőt!
amerikai romantikus vígjáték, 1998
23:00
Leszámolás Tokióban
hongkongi akciófilm, 2009
23:00
Big Game: A nagyvad
angol-finn-német akciófilm, 2014
23:00
Álom.net
magyar vígjáték, 2009
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.