Lemony Snicket - A balszerencse áradása

olvasói
(0)
Lemony Snicket könyveiben nem sok szép és jó történik, főszereplői egyik kétségbeejtő helyzettől a másikig bukdácsolnak, és végül a befejezés boldogságát is baljóslatú viharfelhők árnyékolják be.
A mesebeli mese szerzője mögött egy harmincas évei közepén járó, San Francisco-i író, Daniel Handler rejtőzik, aki J. K. Rowlingot lazán lekörözve már a tizenegyedik kötetet is megírta ifjúsági regénysorozatából. (Lemony Snicket és Harry Potter egyébként egymással versengve ostromolja az amerikai bestseller-listákat az utóbbi fél évtizedben.) A film alapjául a sorozat első három kötete szolgált. 
 
Egy borús napon a Baudelaire-gyerekek, a tizenéves Violet és Klaus, valamint totyogó kishúguk, Sunny elveszítik szüleiket egy rettenetes tűzvészben, amely otthonukat is elpusztította. Gyámjukul a különc Olaf grófot jelölik ki, aki látszólag rajong a gyerekekért, valójában csak az örökségüket akarja megszerezni, és mindenféle alantas munkát végeztet velük förtelmesen elhanyagolt kastélyában. Olaf gróf mellesleg színész, legalábbis annak képzeli magát, és mikor egy elhibázott lépése folytán lelepleződik aljassága, és a gyerekek egy másik rokonhoz kerülnek, álruhát öltve, személyiséget cserélve ered az árvák nyomába. Violet és Klaus mindvégig átlátnak a szitán, a felnőttek azonban nem, vagy csak túl későn hisznek nekik, így Olaf újabb és újabb tragikus fejleménynek lehet okozója. 
 
A sötét tónusú történetet az élet-halál határmezsgyéjén játszódó filmekre szakosodott Brad Silberling (Casper, Angyalok városa, Holdfényév) Tim Burton filmjeit idéző, markánsan gótikus, helyenként egyenesen horrorisztikus képi világba helyezi. Olaf gróf szerepében Jim Carrey egyensúlyoz a komédia és a ripacskodás határán, mégsem pusztán a horror és a humor különös hangulati elegye miatt vonzó a film. Az árvák hányattatásaiban a felnőtté válás lelki küzdelmei fogalmazódnak meg szélsőségesen hátborzongató, ugyanakkor magával ragadó módon, és ez biztos, hogy senkit nem hagy hidegen.
nelson
2005.03.10
|
Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events
amerikai ifjúsági film, 108 perc, 2004
Jim Carrey egy holdkóros ripacs szerepében három árvát terrorizál gótikus díszletek között. Angol bestsellersorozat adaptációja Pottert is elhomályosítóan sötét tónusban.
Rendező:

Brad Silberling

(20 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.