Világok harca

olvasói
(0)
Steven Spielberg saját bevallása szerint már régóta fontolgatta, hogy filmre viszi H. G. Wells 1898-ban írt sci-fi klasszikusát. A műfajban több mint járatos rendező talán megelégelte a „barátságos lények látogatnak az űrből” tematikát, melyet oly sikeresen járt körül a Harmadik típusú találkozásokban és az E.T.-ben, esetleg a világpolitika jelenlegi állása csalogatta elő belőle a „leigázzák a leigázót” típusú tantörténet iránti vágyat.
A lényeg, hogy hosszas várakozás és titkolózás után végre itt a nyár nagy mozis eseménye, a Világok harca. És hogy megérte-e eddig csorgatni a nyálunkat? Röviden: meg. 
 
Ray Ferrier (Tom Cruise - Top Gun, Esőember) darukezelő a hétvégére megkapja két gyermekét elvált feleségétől, és amikor már épp nagyon nem tudnak mit kezdeni egymással, akkor jön a váratlan segítség: gonosz űrlények igázzák le a földet pillanatok alatt. A történet tehát egyszerű, mint a hullámcsat, de aligha lesz néző, aki hiányolni fogja a csavaros narratívát. Ugyanis a lineáris sztori és a (csonka) családra szűkített világvége-vízió remekül szolgálja a tökéletes adagolást: az egész film a döbbenetesen látványos, nagyszabású támadásjelenetek és az ezek közti kellemetlenül nyugtalanító, intimre hangszerelt menekülős-lopakodós-izgulós-várakozós részek váltakozása néhány egészen eredeti, már-már szürreális vízióval megfejelve.  
 
Utóbbiakban Tom Cruise nem okoz csalódást átlagemberként, Dakota Fanning (Nevem Sam, A tűzben edzett férfi) pedig ismét bizonyít, az előbbiekben pedig az űrlények, illetve különös gépeik veszik át a főszerepet, melyek látványától és hangjaitól áll nem marad leesetlenül, száj sem tátatlanul.
Watsz Demeter
2005.06.23
|
War of the Worlds
amerikai sci-fi, 116 perc, 2005
H. G. Wells klasszikus sci-fijének és Orson Welles legendás rádiójátékának nagyon nagy szabású filmfeldolgozása Spielberg bácsi rendezésében.
Színész:

Tom Cruise
(Ray Ferrier)

Dakota Fanning
(Rachel Ferrier)

Justin Chatwin
(Robbie)

Tim Robbins
(Harlan Ogilvy)

Miranda Otto
(Mary Ann)

Rick Gonzalez
(Vincent)

Lenny Venito
(Manny)

David Alan Basche
(Tim)

Forgalmazza: UIP-Duna Film


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.