Éjszakai őrség

olvasói
10/10 (1)
Utoljára jó húsz éve történhetett, hogy tömegek tódultak Magyarországon egy orosz film vetítésére, az is valami kötelező iskolai program volt a nagy októberi forradalmi évfordulón vagy valami hasonló alkalommal.
Rendszerváltáson innen, az Éjszakai őrség merőben más, kapitalista technikákkal igyekszik mozgósítani a közönséget, és ha azt nézzük, hogy a Fox forgalmazási gépezete karolta fel a produkciót és mutatja be világszerte ezekben a hetekben, akkor igencsak érdemes lesz felfigyelni rá. Ha még azt is hozzátesszük, hogy az eredetileg tervezett trilógia, amelynek ez az első része, már úton van a megvalósulás felé (olyannyira, hogy 2006 elején hazájában már be is mutatják a folytatást), akkor egyenesen a kihagyhatatlan címszó alá kívánkozik minden horror- és fantasyrajongó listáján. 
 
Az alaptétel szerint világunk tele van olyan, embernek látszó lényekkel, akik Mások. Ezek a Mások két csoportra oszlanak, jókra és rosszakra, akik ősidőktől küzdenek egymással. Pár száz éve azonban fegyverszünetet kötöttek, és most éjszaka a jók, nappal a rosszak felügyelnek arra, hogy a másik társaság békén hagyja az embereket. Míg a rosszak a klasszikus vámpír- és boszorkánysémát követik, a jók leginkább magándetektívekre és mentőorvosokra emlékeztetnek. Amennyire tiszta a felállás, annyira szövevényes a cselekmény, amelyben egy szétesett átlagpolgár, egy kiválasztott kiskölyök és egy bagolyból emberré átalakuló lány a kulcsszereplők. 
 
Ahogy Timur Bekmambetov író-rendező filmre adaptálta Szergej Lukjanenko regényét, abban főbb vonalakban semmi eredeti sincs, mind a történet, mind a képi megvalósítás terén a horror-fantasy műfaj tucatnyi közelmúltbeli filmsikerét idézi A Gyűrűk Urától a Pengéig, a Highlandertől a Mátrixig. A sok digitális animáción, a villámgyors, szaggatott vágástechnikán túl, amiben az Éjszakai őrség új és izgalmas, az ahogy a kelet-európai lepukkantságot emeli be erőszakos mesevilágába: sárosan, kopottan és nem kevés humorral.
nelson
2005.09.07
|
Nochnoy dozor / Nocsnoj dozor
orosz fantasy, 114 perc, 2004
Vámpírok a moszkvai éjszakában. Az első orosz multiplex-világsláger. A horror-akció-fantasy-trilógia első darabja.
Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Jojo Nyuszi

amerikai-cseh-új-zélandi vígjáték, 108 perc, 2019

Hivatali eltávozás

amerikai horror-vígjáték, 86 perc, 2019

1917

amerikai-angol háborús film, 110 perc, 2019

Richard Jewell balladája

amerikai filmdráma, 129 perc, 2019
Játék
Lassan itt az ideje, hogy lekapcsoljuk a fedélzeti hibernációt: a Nap körüli keringésünk sötét szakaszából immár kifelé suhanunk.
Filmek a TV-ben
22:50
Halálosztag
amerikai akciófilm, 2017
22:50
A rajtaütés 2.
amerikai-indonéz thriller, 2014
23:00
Hisztéria
német-francia-angol-luxemburgi romantikus vígjáték, 2011
23:05
A sasok szárnya
kín-hongkongi-amerikai életrajzi film, 2016
23:15
Éjszakai játék
amerikai vígjáték, 2018
Robert Downey Juniornak saját állatkertje van Malibuban. #robertdowneyjr #animallover #allatbarat #zoo #privatezoo #allatkert
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.