Éjszakai őrség

olvasói
10/10 (1)
Utoljára jó húsz éve történhetett, hogy tömegek tódultak Magyarországon egy orosz film vetítésére, az is valami kötelező iskolai program volt a nagy októberi forradalmi évfordulón vagy valami hasonló alkalommal.
Rendszerváltáson innen, az Éjszakai őrség merőben más, kapitalista technikákkal igyekszik mozgósítani a közönséget, és ha azt nézzük, hogy a Fox forgalmazási gépezete karolta fel a produkciót és mutatja be világszerte ezekben a hetekben, akkor igencsak érdemes lesz felfigyelni rá. Ha még azt is hozzátesszük, hogy az eredetileg tervezett trilógia, amelynek ez az első része, már úton van a megvalósulás felé (olyannyira, hogy 2006 elején hazájában már be is mutatják a folytatást), akkor egyenesen a kihagyhatatlan címszó alá kívánkozik minden horror- és fantasyrajongó listáján. 
 
Az alaptétel szerint világunk tele van olyan, embernek látszó lényekkel, akik Mások. Ezek a Mások két csoportra oszlanak, jókra és rosszakra, akik ősidőktől küzdenek egymással. Pár száz éve azonban fegyverszünetet kötöttek, és most éjszaka a jók, nappal a rosszak felügyelnek arra, hogy a másik társaság békén hagyja az embereket. Míg a rosszak a klasszikus vámpír- és boszorkánysémát követik, a jók leginkább magándetektívekre és mentőorvosokra emlékeztetnek. Amennyire tiszta a felállás, annyira szövevényes a cselekmény, amelyben egy szétesett átlagpolgár, egy kiválasztott kiskölyök és egy bagolyból emberré átalakuló lány a kulcsszereplők. 
 
Ahogy Timur Bekmambetov író-rendező filmre adaptálta Szergej Lukjanenko regényét, abban főbb vonalakban semmi eredeti sincs, mind a történet, mind a képi megvalósítás terén a horror-fantasy műfaj tucatnyi közelmúltbeli filmsikerét idézi A Gyűrűk Urától a Pengéig, a Highlandertől a Mátrixig. A sok digitális animáción, a villámgyors, szaggatott vágástechnikán túl, amiben az Éjszakai őrség új és izgalmas, az ahogy a kelet-európai lepukkantságot emeli be erőszakos mesevilágába: sárosan, kopottan és nem kevés humorral.
nelson
2005.09.07
|
Nochnoy dozor / Nocsnoj dozor
orosz fantasy, 114 perc, 2004
Vámpírok a moszkvai éjszakában. Az első orosz multiplex-világsláger. A horror-akció-fantasy-trilógia első darabja.
Forgalmazza: InterCom

Műsoron a TV-ben

Mozi+
 2020.05.29., péntek, 01:25
 2020.06.03., szerda, 02:35
Moziverzum
 2020.06.04., csütörtök, 03:15

LinkekFilm premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:20
Csendes holtág
amerikai filmdráma, 2009
18:20
Csak egy nő
német életrajzi film, 2019
18:25
Szex és New York 2.
amerikai romantikus vígjáték, 2010
18:45
Már megint bérgyilkos a szomszédom
amerikai vígjáték, 2004
18:50
Mirai - Lány a jövőből
japán animációs film, 2018
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.