Négy tesó

olvasói
(0)
A legütősebb bosszúfilmekben a magányos hős mindenféle kitérő nélkül, egy elég egyszerű - de igen hatékony - nyomozás eredményeképpen torolja meg a rajta esett sérelmet, a legtöbb esetben valamely szerette (bátyja, vőlegénye, barátnője stb.) halálát. Ennek során módszeresen végigmegy mindenkin, akinek köze volt a dologhoz. Ezt a jól bevált receptet John Singleton rendező többszörösen is megtekerte, hiszen filmjében nem egy magányos hős van, hanem mindjárt négy, a sztori pedig olyan trükkös, mint egy összekevert kirakósjáték.
Miután egy élelmiszerboltban történt rablótámadás során a tettesek megölik az egyik vásárlót (is), az idős hölgy négy örökbefogadott fia (Mark Wahlberg, Tyrese Gibson R&B-énekes, Garrett Hedlund a Trójából és André 3000 az Outkast nevű duóból) elhatározza: maga nyomozza ki a tettesek kilétét és maga is szolgáltat méltó büntetést nekik. A pepita, politikailag korrekt összeállítású csapat (egy fehér-egy fekete-még egy fehér-még egy fekete) bosszúhadjárata során mindkét oldalon érik veszteségek a küzdőket, és az is kiderül, hogy a mama halálának hátterében valami egészen más áll... 
 
A hagyományos bosszúfilmekkel szemben Singleton munkájában a feszültséget a véres akciók mellett nem egyszerűen az információ visszatartása adja, hanem a sorozatos dramaturgiai fordulatok, mivel a fiúk rájönnek, hogy a buliban az is benne van, akiről nem is sejtenénk, az is benne van, akinek nem szabadna benne lennie, és még az is, aki valójában nincs is benne... 
 
A kedvenc fekafilmjeinket (Fekete vidék, Hazug igazság, Megoldatlan egyenletek, Shaft) jegyző rendező most is jól bevált figuráit mozgatja, de feltűnő, hogy a főgonosz karaktere sajnos nincs eléggé kidolgozva, így az kicsit sablonosra és - helyenként talán - komikusra sikerült. Mindent összevetve a Négy tesó sokkal jobb film lehetne, ha kreatív energiáit Singleton a sokcsavaros történet kidolgozása helyett inkább a figurák árnyalására fordítja, de aki szereti a meglepiket, az így is jól fog szórakozni.
fürkész
2005.09.15
|
Four Brothers
amerikai akcióthriller, 109 perc, 2005
A Marky Mark vezette négy tesó kegyetlen és igen-igen cseles bosszút készül állni örökbefogadó anyjuk gyilkosain. Vér, veríték és könnyek John Singleton akcióthrillerében.
Rendező:

John Singleton

Forgalmazza: UIP-Duna Film

Műsoron a TV-ben

Film+
 2019.06.20., csütörtök, 23:00
 2019.06.21., péntek, 01:40

LinkekFilm premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Filmek a TV-ben
18:15
Zoe
amerikai sci-fi, 2018
18:15
Lassú vágta
amerikai romantikus dráma, 2018
18:25
Az admirális
holland történelmi kalandfilm, 2015
18:25
A bombák földjén
amerikai akciófilm, 2008
18:30
Scooby-Doo! Hold szörnyes őrület
amerikai animációs film, 2015
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.