Eros

olvasói
(0)
Az erotika a filmben úgy működik, mint a komédia vagy a horror: teljes érzelmi hatás alá kell vonni a nézőt, különben mit sem ér az egész hűhó. Az Erosban a világ legnagyobb filmrendezői közül három tesz kísérletet, hogy a varázslatot véghezvigye - három teljesen különböző megközelítésben, három teljesen különböző eredménnyel.
Akitől az ötlet származott, nagypapája lehetne két kollégájának: Michelangelo Antonioni, a modern filmművészet egykori géniusza 90 évesen pontosan ott folytatja, ahol tíz éve, a Túl a felhőkön című szkeccsfilmjében abbahagyta: A dolgok veszélyes fonala című epizódban is saját novelláskötetének történeteit dolgozza fel, és ismét létválságba került férfiak és nők bolyonganak kamerája körül, szenvednek a kommunikáció válságától és keverednek abszurd szexuális szituációkba. Mintha a maestro saját klasszikusait, A kalandot vagy Az éjszakát parodizálná, de legalább kiválóan példázza, hogy az áttetsző ruhadarabok és a felkínálkozó testhelyzetek önmagukban még nem feltétlenül eredményeznek erotikus hatást. 
 
Steven Soderbergh (Szex, hazugság, videó) epizódja, az Egyensúly szintén sokat beszélő darab, egyúttal a legmeglepőbb a három közül: két középkorú férfi beszélget fekete-fehér képeken. Egy pszichiáter pamlagán meséli a páciens erotikus álmait, míg a doktor a háta mögött fél füllel figyel csak oda, közben inkább azzal van elfoglalva, ami az ablak túloldalán történik. Duplafenekű humor ez, mert míg a két kiváló színész, Robert Downey Jr. és Alan Arkin komédiáznak egy remekül megírt jelenetben, közben az erotika mibenlétéről is eltűnődhetünk. 
 
A legmélyebb, klasszikus szépségű epizód a hongkongi Wong Kar-wai (Szerelemre hangolva) rendezése, A kéz. Lassú sodrású darab a beteljesületlen vágyódásról - gyönyörűen komponált képsorokban, borzongató zenedarabok taktusaira, pompás kosztümök és jellegzetes, XX. század közepét idéző belsők között mesél egy kéjhölgynek és szabójának évtizedeken átívelő kapcsolatáról.
nelson
2005.10.13
|
Eros
amerikai-angol-francia-hongkongi-kínai-olasz epizódfilm, 104 perc, 2004
Rendezőóriások édes hármasban. Szkeccsfilm a szexről, az erotikáról és a csábításról. Szédítő Toszkána, vízióra csábító pszichiáteri dívány és egy különös kaland a hatvanas évekből, avagy mit csodál a szabó a díván?
Forgalmazza: SPI

Linkek



Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.