Erőszakos múlt

olvasói
8/10 (1)
David Cronenberg (Videodrome, A légy, Karambol, A pók) legújabb filmjében sehol egy mutáns rovar vagy egy vakmerő öncsonkító, viszont van ezúttal is - és ez legalább annyira rémisztő - békés felszín alatt rejtező gonosz, ami előtörhet váratlanul bármikor, bárhol, akár Twin Peaksben, vagy (mint ezúttal is) Millbrook muskátlis utcáin.
Ebben a kisvárosban, valahol Amerika középső részén éli békés, boldog családi életét Tom (Viggo Mortensen - A Gyűrűk ura) feleségével és két gyermekével. Tom barátságos kisvendéglőjében tulajdonosként maga is a pult mögött méri a híg amerikai kávét, munkatársai és vendégei szeretik, tisztelik - ami nem meglepő, mert ebben a kisvárosban mindenki mindenkinek barátja. Ha máshonnan nem, hát a David Lynch-filmekből biztosan tudjuk, hogy az ilyen túlzottan idilli kisvárosban előbb-utóbb elmebeteg dolgok fognak történni. Hamar meg is érkezik két gonosztevő Tom vendéglőjébe, aljas szándékuk nyilvánvaló, azonban Tom az események elébe vág, a két bűnözőt halált megvető bátorsággal és kegyetlen profizmussal kivégzi, megmentve ezzel munkatársai életét. Bolond, ki gyanút nem fog, látván a csinos pincérkötényes gyilkológép mozdulatait, ami persze rendben is van, hiszen innen kezdve a film a gyanúról, az erőszak szülte erőszakról, és más alattomos rémségekről szól. Mert Tom hőstette nemcsak a médiát, de nagy sötét autóval érkező, gyanúsan gengszter kinézetű alakokat is a városkába vonz. Lehet, hogy Tomnak újra gyilkolnia kell, hogy megvédje a családját? Mindenesetre nem ártana vigyáznia, hiszen a gyerekek hamar eltanulják a rossz példát, és még a végén kárt tesznek valakiben... 
 
Nos, az eseményeket szükséges homályban hagynom a film tökéletes élvezetének érdekében, viszont ígérhetek egy nagyon ügyesen és rafináltan kidolgozott gengszteresdit némi morbidba hajló humorral, jól elkapott apa-fiú konfliktust, némi házastársi drámát, s mindezt rendkívül erős színészi villanásokkal.
Odor Emilia
2005.11.23
|
A History of Violence
amerikai thriller, 96 perc, 2005
A biohorror mesterének szokatlanul konvencionális, mégis megdöbbentő erejű thrillere egy szürke kis emberről, aki veszélyesebb, mint Mátyás király álruhában.
Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
A tízéves Fortepan anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria.
Filmek a TV-ben
18:10
Casanova
amerikai kalandfilm, 2005
18:10
Afrika hív
német-osztrák romantikus film, 2011
18:15
Edie
angol film, 2017
18:25
Tini nindzsa teknőcök 2.: A trutymó titka
amerikai-hongkongi akcióvígjáték, 1991
18:30
Scooby-Doo és a Koboldkirály
amerikai animációs vígjáték, 2008
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.