Az igazi Mikulás

olvasói
5/10 (4)
A Télapó is csak ember, izzad a hónalja abban a nagy kabátban, lehetnek neki is gyengéi, na de hogy öreg néniktől lopjon, lóversenyre járjon és mindig pálinkaszaga legyen! Még szerencse, hogy van egy rosszalló tekintetű kislány, aki helyükre teszi a dolgokat!


Persze Billy Bob Thorntonnak hála, a Mikulás már bemutatta kevésbé vonzó oldalát a Tapló Télapóban, de Cserhalmi György sem marad el mögötte. Ő a falábú Misu, a szebb napokat is látott exbárzongorista, aki alkalmi munkákból és lejmolásból él, cinikus és fatalista, énekes Mikulás is csak azért lesz belőle, mert a rendes Mikulás elakadt a nagy hóban és elég pénzt kínálnak a beugrásért egy nagyáruházban. Jól is megy a meló, amíg meg nem jelenik egy szöszi kislány, Liza, aki úgy tudja, hogy jár neki egy bicikli, és ezt komolyan is veszi. Kérni azt lehet, mondja Misu, és esze ágában sincs bringát venni, ám a kislány újra meg újra felbukkan, és nem az a típus, akinek sokáig nemet lehet mondani.

Van itt kérem egy megváltásra szoruló, falábú(!), alkoholista Mikulás, meg egy japán rajzfilmeket is meghazudtoló szemeket meresztő árva kislány, hát ki az a néző, aki nem hajlandó meghatódni? Pláne a családbarát verziót nézve illik ünnepi hangulatba kerülni - van egy 112 perces „vágatlan” felnőttverzió is, erotikus kiadásban -, de szerencsére a film nem ennyire sablonos. Cserhalmi még mindig konkrétan a legjobb magyar színész és ez az ő magánszáma, de a gyerekfőszereplő Szilasi Blanka is időnként váratlanul jó, Gárdos Péter (A porcelánbaba, Uramisten) pedig ügyesen egyensúlyoz a hihetően mindennapi és a furcsán valószínűtlen események között. Utóbbiak közé tartozik a leginkább egy félresikerült Björk-klipre hajazó zenés befejezés is, amire még a mellettem ülő Orsi is felszisszent. Pedig ő aranyos.
Vízer
2005.11.30
|
magyar filmdráma, 90 perc, 2005
Az áruházi Mikulás boldogságkeresése a nagy magyar valóságban. Gárdos Péter válasza a Tapló télapóra.
Rendező:

Gárdos Péter

Forgalmazza: HungaroTop
(25 kép)


Film premierek

A vágyak szigete

amerikai horror, 110 perc, 2020

Sonic, a sündisznó

amerikai-japán-kanadai kalandfilm, 99 perc, 2020

Közel a horizonthoz

német romantikus filmdráma, 109 perc, 2019

A boldogságvirág

angol-német-osztrák sci-fi, 105 perc, 2019
Játék
Amit nem látsz, az is árthat neked. Az Emmy-díjas Elisabeth Moss a főszereplője ennek a félelmetes modern mesének, melyet a Universal klasszikus szörnykaraktere ihletett.
Filmek a TV-ben
18:10
Inferno
amerikai akciófilm, 1999
18:35
November
észt fantáziafilm, 2017 (feliratos)
18:40
...és megint dühbe jövünk
olasz akcióvígjáték, 1978
18:45
Leharcolt oroszlánok
amerikai vígjáték, 2003
18:45
A testőr
amerikai akciófilm, 2006
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.