A herceg haladéka

olvasói
(0)
Tímár Péter új filmjében szerencsére nem a Le a fejjel!-ben megkezdett (tév)utat folytatja, ehelyett inkább a Kamondi-Enyedi-Groó Diana munkái alkotta magyar misztikus filmek közé sorakozik fel. A herceg haladékában Alida, egy már nem fiatal modell váratlanul meghal - ezzel azonban semmilyen poént nem lőttünk le, hiszen ez már a film legelején megtörténik.


Ezek után azt láthatjuk, hogy a nő egy különös vonzalom és egy különös egyezség jegyében - melyet a Pokol hercege, Asztarot kínál neki - kap még egy esélyt az életre, de akkor és csak akkor, ha egy perc alatt meggyőz róla valakit, hogy vállalja át a halálát. Ekkor megkezdődik a versenyfutás az idővel, amiben az lesz a legviccesebb, hogy percenként minden újrakezdődik benne. A telefon cseng, és ugyanaz van a vonal túloldalán, aki már számtalanszor előtte, és elmondja ugyanazokat a dolgokat, hacsak a nő valami kiutat nem talál, máshogy nem reagál, mint előtte.

Tímár Péter A herceg haladékának történetén összesen tíz évet dolgozott. Egy interjúban legfontosabb filmjének nevezte ezt az életről és halálról szóló összegző munkát. A megvalósítás, főleg a trükkök és a képi megoldások sajnos leginkább egy hetvenes évekbeli sci-fi tévéfilméire emlékeztetnek, de az ötletes és intelligens forgatókönyv kárpótol érte. Bizonyos elemek pedig, például a hátborzongatóan minimalista Várakozók Csarnoka és annak két boszorkánya telitalálat. Sajnos Gáspár Tibor (a Herceg) most nem olyan jó, mint a Szemle-fődíjas Másnapban, az elsőfilmes Szabó Gabi pedig talán azért játszik strasbergi átélés nélkül és furcsa hanghordozással, mert ez a fajta alakítás remekül illik egy ilyen elvont moralitásba. László Zsolt pedig most is nagyszerű a túlvilági vándor, Thor szerepében.

Mindent egybevetve Tímár mély- és sokértelmű, szimbolikus alkotása remek választás ilyenkor karácsony és az óév után, amikor valaminek visszavonhatatlanul vége van, és valami új kezdődik.
fürkész
2006.01.03
|
magyar fantasy, 93 perc, 2005
Aki a Pokol hercegével cimborál, azzal bizony előfordulhat, hogy számára már csak egy perc az élet. De ha az az egyetlen perc mindig újrakezdődik, talán még nincs minden veszve...
Rendező:

Tímár Péter

Forgalmazza: HungariCom
(10 kép)


Film premierek

Fekete karácsony

amerikai horror, 90 perc, 2019

Jumanji: A következő szint

amerikai kalandfilm, 123 perc, 2019

Családból is megárt a sok

francia vígjáték, 100 perc, 2019

A két pápa

amerikai-angol-argentin-olasz filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
A 3 előadásból álló Ajándék Karácsonyi Bérlet az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban és a Hatszín Teátrumban játszott előadásaira váltható be.
Filmek a TV-ben
H
9
K
10
Sze
11
Cs
12
P
13
18:10
Belle és Sébastien
francia családi film, 2013
18:10
A szlogengyáros családanya
amerikai életrajzi filmdráma, 2005
18:15
18:15
Godzilla
amerikai sci-fi akciófilm, 1998
18:25
Mátrix - Forradalmak
amerikai sci-fi, 2003
Színdarab készült a Szpasszkij–Fischer sakkmeccsből. Az 1972-es világbajnoki szovjet-amerikai döntőt a hidegháború közepén játszották Izlandon. Sosem látott figyelem kísérte a meccset, a londoni Hampstead Theatre viszi színre az ?évszázad sakkmeccsét". #szinhazajanlo #szpasszkijfischer #spasskyfischer #sakkmeccs #sakkszinhaz #sakkvb #hideghaborustortenet #háborústörténetek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.