3D vetítések

Sekély sírhant

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (8)
Danny Boyle Trainspotting előtti dobása ugyan nem szólt akkorát, mint a skót, drogos hőseposz, de érdemei csöppet sem lebecsülendőek, sőt! Első rendezői munkája nemcsak izgalmas pszichothrillerként állja meg a helyét, de szarkasztikus társadalomkritikai oldala is igencsak figyelemreméltó.
 A Sekély sírhant ereje mélyironikus, sötét világlátásában és pimaszul polgárpukkasztó, abszurd nyelvezetében rejlik, amivel Boyle később csúcsra emeli a kultmozivá nőtt Trainspottingot is. Bár egy abszolút minimalista, low-budet filmről van szó, feszültség témában is jobban domborít, mint nagyköltségvetésű, digitális trükkökkel tuningolt fajtársai.
 
John Hodge, aki kezdetben, mint állandó forgatókönyvíró-társ állt Boyle mellett, végtelenül egyszerű, de pompásan épített sztorit prezentált; három fiatal szabvány-juppi lakótársat keres közös, tágas albérletükbe. Lelkesen szórják ki, és alázzák meg a jelentkezőket, míg végül kiválasztják Hugot, aki már az első éjszakán szerencsésen túllövi magát, ágya alatt pedig ropogós UK fontokkal teli bőröndöt hagy. Alex, David és Juliet mindenféle fölösleges hezit nélkül rácsapnak a rengeteg pénzre, és sorshúzással döntenek arról, hogy ki trancsírozza azonosíthatatlanra a holttestet. Míg Alex és Juliet agy nélküli költekezésbe kezd, addig David a padlásra vonul pszichopata, darabolós gyilkost játszani. A pénz persze nem gazdátlan, és nagydarab tulajai hamar a felelőtlen bitorlókra lelnek, akik szépen lassan belebolondulnak a birtoklási vágyba... 
 
Nemcsak brit életvezetési stílusból kapunk jó leckét, de a barátság eltérő értelmezései, és a pénz lélekre gyakorolt hatásmechanizmusai is a Sekély sírhant mondandójába ágyazódtak, cinikus és abszurd modora pedig igazi ínyenc élvezeti cikket kreált a pszicho-tanmeséből. 
 
Boyle ezekben az időben még a vizuális underground valódi császárának számított, Ewan McGregor pedig még nem állt a felkelők oldalára Obi-Wan Kenobiként, tehát a jóleső és abszolút kommerszmentes moziélmény is garantált. 
 
macsek
2008.03.31
|
Shallow Grave
angol thriller, 93 perc, 1994
A Trainspotting rendezőjének filmje három laza fiatalról, akik egyéb őrültségeik mellett találnak egy halom pénzt, igaz a tulaj teteme társaságában. Mi legyen a holttesttel? Az aprítást valakinek vállalnia kell!
Rendező:

Danny Boyle

Színész:

Ewan McGregor
(Alex Law)

Kerry Fox
(Juliet Miller)

Christopher Eccleston
(David Stephens)

Ken Stott
(McCall nyomozó)

Keith Allen
(Hugo)

Colin McCredie
(Cameron)

Peter Mullan
(Andy)

3D vetítések


Linkek


Kapcsolódó cikkek

(6 kép)


Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
Szo
19
18:10
Starsky és Hutch
amerikai vígjáték, 2004
18:15
Vadon
amerikai film, 2018
18:15
Hazugságok világhálója
amerikai thriller, 2018
18:25
Mindhalálig zene
amerikai musical, 1979
18:25
Everest
amerikai-izlandi-angol filmdráma, 2015
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
Szo
19
10:46
Bing
I. évad, 39. rész
10:50
Maggie és Bianca - Divatból jeles
I. évad, 11. rész: Az elveszett tétel fosztogatói
10:50
A Lármás család
II. évad, 210. rész: Fed Up / Shell Shock
10:53
Bing
I. évad, 40. rész
11:00
Léna farmja
II. évad, 14. rész
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.