De kik azok a Lumnitzer nővérek?

olvasói
6/10 (2)
A címben szereplő kérdést Bacsó Péter (A tanú, Te rongyos élet!) új filmjében először egy mentős teszi fel, aki épp egy meghibbant konyhafőnököt készül diliházba szállítani, majd a vendéglősök szervezetének Keresztapa-szerű feje (a tolószékbe kényszerített Szabó Győző játssza), aki végül is arra jut: akárkik is legyenek a vendéglőket tönkretevő, vitriolos tollú étteremkritikusok, így vagy úgy el kell hallgattatni őket. A megtisztelő feladattal egy Milica nevű vagány nőt bíz meg (Hegyi Barbara rövidre vágott, fekete hajjal).


Azt egyelőre Milica sem tudja, hogy a Lumnitzer nővérek valójában férfiak: Olivér (Alföldi Róbert) és Ficskó (Rudolf Péter) afféle Don Quijote-Sancho Panza párost alakítva vívják szélmalomharcukat az éttermek, séfek és finom (?) vacsorák világában, és megírják a véleményüket, történjék bármi. És hogy milyen is ez a világ? Ahogy az a filmnek már az első jelenetéből kiderül, egyszerre groteszk és abszurd - és két főhősünk számára egyre izgalmasabbá válik, ugyanis egy idő után nemcsak konkrét, hanem átvitt értelemben is szeretnék elhallgattatni őket. Az eseményeket pedig egy, Olivér és Milica közt szövődő szerelmi szál is bonyolítja.

A filmben az álmodozó, egyedülálló agglegény és a realista, rendőr feleségével öt gyereket nevelő családapa egymást kiegészítő figuráját Alföldi (akinek ez az első filmfőszerepe) és Rudolf jól hozza. Sajnos az Alföldi-Hegyi páros együtt már nem működik ilyen jól, de ez mit sem von le a végeredményből: a film jól érthető, szórakoztató példázat a véleménynyilvánítás szabadságáról.

Habár sokáig erre a filmre is igaz a közhely, hogy az élet írja a legjobb történeteket (a mű két főalakját a Wittman fiúk ihlették, akik a közelmúltban az egyik napilapba írtak őszinte étteremkritikákat), a rendező egy idő után az álmok világát emeli be művébe. Mindez nemcsak Olivér erotikus képzelgéseiben nyilvánul meg, de a befejezésről sem lehet eldönteni, hogy álom-e vagy valóság, a Lumnitzer nővérek fura happy endje így idézőjelek közé kerül.
fürkész
2006.03.02
|
magyar szatíra, 103 perc, 2006
Szatíra két szabadszájú étteremkritikusról és a bosszúszomjas vendéglősről, aki nemcsak betömni, hanem befogni akarja a kritikusok száját.
Rendező:

Bacsó Péter

Forgalmazza: HungaroTop
(6 kép)


Film premierek

Az aszfalt királyai

amerikai életrajzi dráma, 152 perc, 2019

Időtlen szerelem

olasz musical, 105 perc, 2019

Cseng mester konyhája

finn-kínai filmdráma, 114 perc, 2019

Szép csendben

magyar filmdráma, 80 perc, 2019

Ragadozók

olasz gengszterfilm, 105 perc, 2019

Amundsen

cseh-norvég-svéd filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
18:10
Godzilla
amerikai fantasy, 1998
18:10
Az ismeretlen Drakula
amerikai fantasy, 2014
18:15
18:15
Dumapárbaj
magyar vígjáték, 2014
18:25
Legendás állatok és megfigyelésük
angol-amerikai kalandfilm, 2016
Vasárnap WAMP! Egyedi termékek, találkozás a tervezőkkel, fesztiválhangulat vasárnap a Bálnában. @wampdesignfair #wampdesignfair #kezmuves #egyedi #dizajntaska #dizajnerruha #dizajnerekszer #nagyondizajn
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.