Az időjós

olvasói
(0)
Gore Verbinski - ha eddig nem tudtuk volna - igazán sokoldalú rendező. Jöhet gyerekfilm (Egértanya), vicces-romantikus road movie (A Mexikói), kalózos kalandfilm (A Karib-tenger kalózai) vagy horror (A kör), ő minden műfajban megállja a helyét. Most valami olyasmivel jelentkezett, ami humoros is, meg szomorú is, meg szatirikus és megható, de főleg - és ez szokatlan - életszagú, és igazinak tűnik.


David Spritz egy szerencsétlen ember. Hiába úgynevezett „médiasztár” (időjós egy chicagói televíziónál), hiába keres sokat, hiába kaphatja meg a jó nőket, hiába hívja meghallgatásra a Hello America, mégiscsak egy lúzer. Ha felismerik az utcán, rendre különféle gyorskajával (a turmixtól a ragacsos csirkeszárnyig) dobálják meg. Apja, a neves író semmibe veszi, felesége elvált tőle, két gyerekével, az elhízott Shellyvel és a problémás Mike-kal nem találja a közös hangot. Ő mégis folyton próbálkozik. Próbálja felhívni magára apja figyelmét, próbálja megérteni a lányát és a fiát, próbál ismét közel kerülni volt feleségéhez (még ha emiatt állandóan konfliktusba is kerül annak új partnerével). A film többi hőse ugyanolyan nyomorult, mint David. Az ünnepelt író, aki súlyos betegségben szenved, vagy a kövér lány, akit társai tevepatának csúfolnak (majd meglátjuk, miért). Életük minden balfogásukkal, szerencsétlen próbálkozásaikkal olyan változatos, mint az időjárás, amit David meteorológusi diploma nélkül próbál előrejelezni, és nem mindig könnyű eldönteni, hogy nevessünk vagy sírjunk rajta. Ezt a vicces nyomort olyan színészek jelenítik meg, mint Nicolas Cage (gyanúsan sok hajjal), Michael Caine és Nicholas Hoult (a fiú az Egy fiúról-ból). Amit pedig megjelenítenek, az olyan ismerős valahonnan, és mégis nagyon tud tetszeni.

Az időjós szerencsétlen hőseivel, minden kegyetlenségével, hétköznapiságával, kisszerű és nagyszabású tragédiáival és az időnként váratlanul felbukkanó gyengédségével és humorával olyan próbál lenni, mint Sam Mendes Amerikai szépsége - és ez majdnem sikerül is neki.
fürkész
2006.02.23
|
The Weather Man
amerikai filmdráma, 101 perc, 2005
Mi történt volna, ha Lester Burnham az Amerikai szépségből nem reklámszakember, hanem tévés időjós, és elválik a feleségétől? Gore Verbinski filmjéből megtudhatjuk.
Rendező:

Gore Verbinski

Színész:

Nicolas Cage
(David Spritz)

Michael Caine
(Robert Spritzel)

Hope Davis
(Noreen)

Nicholas Hoult
(Mike)

Michael Rispoli
(Russ)

Gil Bellows
(Don)

Forgalmazza: UIP-Duna Film
(12 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.