Valahol Európában

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (6)
A háború utáni – minőségileg – új magyar filmművészet első igazi csúcsmozijáról van szó. A giccssablonok helyett valódi emberek valódi érzelmei visítanak a képkockák mögül, és a gondolati tartalom is méltó köntösre lel a pontos művészi eszközökben.
A forgatókönyvet Radványi mellett Balázs Béla jegyzi, aki nem sokkal a felszabadulás után tért haza, és akinek hatalmas szerepe van a film káprázatos sikereiben.
 
A történet az élet perifériájára szorult gyerekek sorsára fókuszál, a háború nem csak a városokban hagyott romokat, hanem a lelkekben is.  
 
Egy csapat suhanc lófrál az utakon élelmet és átmeneti szállást keresve, szánnivalóan egyedül vannak, tanácstalanok és éhesek. Az életbenmaradáshoz az ököljog biztosította módszerekhez kell folyamodniuk, különben esélyük sincs. Családjuktól a háború fosztotta meg őket, az elkeseredés és a nélkülözés kreált belőlük ilyen kis fura, lelketlen útonállókat. Találkozásuk a bölcs öregemberrel abszolút sorsszerű, ahogyan az is, hogy a megtisztulás és a szebb világ sem köszönthet be áldozatok nélkül, bármennyire fájdalmas legyen is ez a metódus. 
 
Az erőteljesen realista stílus és a modern szerkesztési elvek különösen alkalmassá teszik Radványi munkáját a sorstragédiák hiteles megfestésére. Képei egyszerre teremtenek hangulatot és ábrázolnak kifejező társadalmi miliőt, az arcok egytől egyig karakterisztikusak, nem a szöveg dominál, a jelenetek – okosan – nincsenek agyonbeszélve.  
 
Hegyi Barnabás operatőri feladatát beteljesítve tökéletesen hangszerelte a mondanivalóhoz képei tónusát. Bár a túlzott érzelgősség a Valahol Európábant sem kerülhette el, mégis kitűnő bizonyítványával biztosította a magyar film felsőbb osztályba lépését.  
 
macsek
2006.07.07
|
magyar filmdráma, 104 perc, 1947
Elhanyagolt gyerekcsapat kóborol a szétbombázott Dunántúlon. A háború utáni magyar film első remekműve, akasztási kísérlettel.
Rendező:

Radványi Géza

Színész:

Somlay Artúr
(Simon Péter)

Gábor Miklós
(Hosszú)

Bánky Zsuzsa
(Éva)

Bárdy György
(rendőr)

Harkányi Endre

(8 kép)


Filmek a TV-ben
18:10
Bella Vita
német vígjáték, 2010
18:15
A skarlát betű
amerikai romantikus filmdráma, 1995
18:25
Bekerítve
spanyol háborús film, 2017 (feliratos)
18:35
Buliszerviz
amerikai vígjáték, 2002
18:40
A kezdő
amerikai vígjáték, 2015
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
15:20
Tini titánok, harcra fel!
2013, I. évad, 51. rész: Szellemes trükk
15:20
Az állatkert
2017, I. évad, 13. rész: Költöző madarak
15:20
Veszélyes Henry
IV. évad, 412. rész: Furikázás
15:23
Kismackó kalandjai
I. évad, 11. rész: Little Brown Bear 01 Me
15:30
7 törpe és én
II. évad, 6. rész
Magic Sword: idahoi synthwave a Dürer Kertben ma este. @magicswordmusic @a38ship @durer_kert #synthwave #magicswordmusic #magicsword #zeneajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.