Fegyvernepper

olvasói
(0)
Habár a Fegyvernepper magyar címe inkább utal olyan dílerre, aki gengszterbandáknak árusít lőszerszámokat, hősünk hamar ráébred, hogy a nagy pénz és az előrelépési lehetőség nem a bandaháborúkban, hanem a különböző országok egymás közötti háborúiban rejlik.


Az ukrán származású Yuri (nálunk inkább Jurij) Orlov kezdetben a bevándorlók hétköznapi életét éli, szülei éttermében dolgozik öccsével, Vitalijjal. Bár van érzéke az idegen nyelvekhez, hamar rájön, hogy „a font, a dollár, a dínár, a rubel sokkal szebben beszél”. S mivel érzékeny a külvilág eseményeire és nyitva tartja a szemét, inkább a nagyobb perspektívát rejtő fegyverkereskedelembe kezd. Kicsiben indít, majd egyre nagyobb tételeket szállít „az Üdvhadseregen kívül szinte mindegyik hadseregnek”, egyre magasabbra jut a fegyvernepper-ranglétrán és társadalmilag is. A Szovjetunió felbomlása még jövedelmezőbbé teszi kis családi vállalkozását (melybe az öccsét is bevonta). Megszerzi a vágyott nőt, pénzt, paripát, drogot, támogatja a családját, saját családot alapít, azaz a szokásos kereskedői karriertörténet - leszámítva az áru rendeltetését. Jurij megpróbálja minél inkább függetleníteni magát attól, amivel foglalkozik, és puszta áruként tekinteni a másoknak a halált jelentő eszközökre. Csakhogy hamarosan egy szép nevű Interpol-ügynök, Jack Valentine kezd szaglászni utána, és a veszélyes szakma a családját sem kíméli.

A Truman show és a Terminál forgatókönyvírója, a Gattaca és a S1mOne rendezője, Andrew Niccol végig fenntartja a figyelmünket, megfelelően adagolja a feszültséget és az izgalmakat, az irónia és a humor is a legjobb helyeken kerül a filmbe. Talán emiatt van, hogy a főhős tevékenységének - ami az öcs frappáns megfogalmazása szerint nem kívülről, hanem belülről gyilkol - és rendhagyó karrierjének morális vonatkozásain nincs időnk elgondolkozni. Aki azonban ezt elmulasztotta, az az utolsó jelenetben és a vége főcím alatt futó feliratokban olyan nyugtalanító tanulságot kap, ami még sokáig nyomasztani fogja.
fürkész
2006.03.22
|
Lord of War
amerikai filmdráma, 122 perc, 2005
Egy ukrán származású, amerikai fegyvernepper valós eseményeken is alapuló története, aki a hidegháború végén és az azt követő években halászik a zavarosban, és szállít fegyvert világszerte demokráciáknak, diktatúráknak, királyságoknak.
Rendező:

Andrew Niccol

Színész:

Nicolas Cage
(Jurij Orlov)

Jared Leto
(Vitalij Orlov)

Ian Holm
(Simeon Weisz)

Ethan Hawke
(Jack Valentine)

Bridget Moynahan
(Ava Fontaine)

Eamonn Walker
(id. Andre Baptiste)

Liya Kebede
(Faith)

Tanit Phoenix
(Candy)

Forgalmazza: Fórum Hungary
(5 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
25
K
26
Sze
27
Cs
28
18:10
Édenkertünk Írországban - Új idők
német romantikus film, 2007
18:15
Eperke - Határ a csillagos ég!
amerikai animációs film, 2009
18:20
Egy őrült nyár
amerikai romantikus vígjáték, 1986
18:25
Terra Willy
francia animációs film, 2019
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.