Rejtély

olvasói
(0)
1961. október 17-én, a fekete éjszakán a francia rendőrség több száz algériai tüntetőt vert halálra Párizs utcáin. Georges Laurent tévés műsorvezető békésen él otthonában szerető feleségével és kisfiával.
Hogy mi a kapcsolat a fenti két jelenség között, az sokáig Michael Haneke új filmjének szereplői számára is rejtély, és a Párizsban élő és alkotó osztrák rendező nagyon óvatosan lebbenti fel a fátylat a titokról, melyet legszívesebben mindenki elfelejtett volna. 
 
Az erőszak beszédes ábrázolásától általában vissza nem riadó Haneke statikus pszichothrillerként vezeti fel Georges (Daniel Auteuil), Anne (Juliette Binoche) és a házaspárt videokazettákkal zaklató titokzatos idegen történetét, és ha nem is szenvtelenül, de nagyon szerény eszközökkel mutatja a félelem és bűntudat lassan, de biztosan ható mérgének hőseink életére és idegeire gyakorolt hatását. Már a főcím alatt is egy fix kameraállás szemcsés képét látjuk, melyen igazából semmi sem történik, a kazetta új tulajdonosai mégis izgatottan nézik tévéjük képernyőjét, az ugyanis az ő lakásuk bejáratát mutatja. Valaki felvételeket készít Georges lakókörnyezetéről, de nem kommentálja az eseményeket, csupán rögzít, lát, néz, és közben némán súgja a népszerű tévés arc „bűntudatalattijába”, hogy valami nincsen rendben. „Hősünk” sejti, hogy mi a baj, de nem mondja el feleségének, inkább nyomozásba kezd, de az előtte feltáruló kép annyira zavaró és bántó, hogy minél többet tud meg a zaklatóról, annál kevesebbet hajlandó beszélni róla... 
 
A Cannes-ban legjobb rendezői díjjal jutalmazott és az Európai Filmakadémia által 2005-ben legjobb európai filmnek kikiáltott Rejtély lassú, feszült, csendes és kegyetlen thriller, mely Steven Spielberg Münchenjénél jóval finomabb eszközökkel beszél az elnyomott muszlimok és a saját lelkiismeretünk iránti felelősségünkről.
csmozi
2006.04.26
|
Caché
francia-német-olasz-osztrák filmdráma, 117 perc, 2005
Egy irodalmi tévéműsor vezetőjét egy ismeretlen rejtélyes videokazettákkal zaklatja. Georges elindul kideríteni, ki áll a küldemények mögött, de amikor rájön, nem lesz sokkal boldogabb. A zongortanárnő rendezőjének sokkoló filmje.
Rendező:

Michael Haneke

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
18:15
Zoe
amerikai sci-fi, 2018
18:15
Lassú vágta
amerikai romantikus dráma, 2018
18:25
Az admirális
holland történelmi kalandfilm, 2015
18:25
A bombák földjén
amerikai akciófilm, 2008
18:30
Scooby-Doo! Hold szörnyes őrület
amerikai animációs film, 2015
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.