Jégkorszak

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (65)
Olyan ritkán kényeztetnek el minket animációs filmekkel, hogy, ha akad egy, azt feltétlenül ajánlani érdemes. Isten hozott a Jégkorszakban!
Ebben az őskori „road movie”-ban négy állatfigura története, elevenedik meg, akik közül három meglehetősen furcsa családot alkot, míg a negyedik szerencsétlen módon közreműködik a jégkorszak kialakulásában, és ily módon komoly hatással van a többiek sorsára.

Manfréd, a mamut magányos vándor, azért indul észak felé, mert mindenki más délre megy. Amikor találkozik a Siddel, a lusta lajhárral, egy csapásra megváltozik az élete. Sid nagydumás fickó, akinek valójában a beszéd a fegyvere, ha néma volna, hamar felfalnák a többiek. A bizarr alakulat harmadik tagja Diego igazi keményfiú. A kardfogú tigrisnek is hatalmas szíve van, noha eddig azt sem tudta, hogy egyáltalán van neki. Ők azok, akik megmentik a védtelen ősember porontyot. De szép! A kulcsfigura viszont Scrat, a szintén kardfogú(!) mókus, aki miközben a makkját akarja elásni, akaratlanul is előidézi az említett szerencsétlenséget, ami a felhőtlen szórakoztatás.

Hőseink a vázlatok alapján először háromdimenziós modellek formájában öltöttek testet. A modelleket azután számítógépre vitték, ezt használták alapul az anatómiai jellemzők és a mozgásfolyamatok kialakításánál. A hátteret, valamint a fény és árnyékhatásokat külön számítógépes programmal generálták. A feladat összetettségét jól jelzi, hogy a film minden egyes képkockáján hét órát dolgoztak az animátorok és a számítógépes szakemberek, és minden egyes perc elkészítése egymillió dollárba került. A producerek azonban dörzsölhették a kezüket, a Jégkorszak a 2002-es esztendő egyik kasszasikere lett, és, ha lenne HBO-m, valószínűleg nekem is bejönne! Kardfogú mókus!
háopépé
2005.10.07
|
Ice Age
amerikai animációs film, 81 perc, 2002
Egy mamut, egy lajhár és egy kardfogú tigris szövetkeznek, hogy egy eszkimóbébit visszajuttassanak szüleihez. Közben egy patkánymókus a zsákmányolt makkjával katasztrófákat idéz elő. Vidám és látványos, számítógép-animációs mese.
(9 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.