3D vetítések

A nagy bunyós

olvasói
(0)
A mai ajánlatot egy kis körüljárással kezdeném. Charles Bronsont a természet arc-berendezésileg és alkatilag egyértelműen bunyós karakterszínésznek teremtette, és meggyőződésem, hogy csak a hidegháború és a hetvenes évek kilátástalan életfelfogása volt az oka annak, hogy valaha is főszerepet játszhatott rangos mozifilmekben.
Mimikája és gesztikulációja nem is volt soha, hála a kötött izmoknak, melyek egyfolytában ökölbe szorították arcát, és testét egyaránt. Mégis, azokban a filmekben, ahol a puszta erőszaknak kellett elvinnie a fő dramaturgiai vonalat, és őt választották meg vezető karakternek, egyaránt sikeres filmeknek tekinthetők. Hiányos színészi kelléktára ellenére Bronson megdöbbentő erővel tudta ábrázolni a hányatott sorsú, az élet által megszabatott, de erősnek megmaradt, és lélektelen figura alakját, legyen szó háborús filmről, krimiről, vagy westernről egyaránt.  
 
Gyakran lengte körül karakterét a titokzatosság, a sorstalanság és otthontalanság érzete. Nem véletlenül. Litván bevándorlók gyermekeként született, akik igen sanyarú körülmények között tengették életüket. A középiskolát be sem tudta fejezni, mert a család megélhetése érdekében követte szénbányász apját a tárnákba. Később is kemény fizikai munkával kereste kenyerét. A második világháborúban katonai szolgálatra jelentkezett, majd hazatérése után bokszolóként, kazánfűtőként és kőművesként dolgozott. És ez csak a színész életrajzának bevezetője, a karrier ezek után kezdődött el. A hatalmas sikerek után Bronson visszavonul, és megható szerelemmel ápolja haláláig Jill Ireland-et, második feleségét. A sors fintora, hogy e kemény színész elfeledve hal meg az Altzheimer-kór betegként, maga sem emlékezve már a régi sikerekre. 
 
Ez a hiper rövid életpálya talán magyarázatot ad arra, hogyan sugározhatott olyan elemi erő, és egyben keserű szenvedés is e remek egyéniségből, akinek személyiségére mítoszokat lehetett építeni. Azért volt szükség erre a biográfiai kitérőre, mert a mai film, cselekményét nézve brutálisan egyszerű. Az előző évszázad egy nehéz szakaszában érkezik Chaney Luisianaba, hogy ott ismeretlenül, a kemény ökleiből éljen meg. Bár nem számít fiatalnak az illegális, utcai bunyó világában, szívós akaratereje, és edzett izmai rendre a sikerre segítik.  
 
Ezt egy minden hájjal megkent bukméker segítségével anyagilag is igyekszik kihasználni, mindaddig, míg meg nem érkezik legkeményebb kihívója, egy „igazi hústorony”. Az utolsó szintagmát minden ismertetőben megemlítik, ezért én sem hagyhattam ki. Aki csontrepedős verekedésre vágyik, de az is, akit súlyos, drámai helyzetek kergetnek élvezetei tetőfokára, nézze meg ezt a kevésbé ismert Bronson-filmet, kész csemege e kereskedelmi világban! 
 
 
háopépé
2005.07.31
|
Hard Times
amerikai akciófilm, 93 perc, 1975
Rendező:

Lucas Platt

3D vetítések


Linkek

(7 kép)


Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
Szo
19
21:25
Bukós szakasz
amerikai akcióvígjáték, 2017
21:30
Kétely
amerikai filmdráma, 2008
21:50
Távoli part
kanadai film, 2018
21:55
A király összes embere
német-amerikai filmdráma, 2006
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
Szo
19
21:18
Kismackó kalandjai
I. évad, 39. rész
21:20
Grizzy és a lemmingek
2016, I. évad, 16. rész: Zsákbamedve
21:20
A Lármás család
III. évad, 308. rész: Tanácstalan tanerők / Őrlődő költőnő
21:25
Angelo rulez
2017, IV. évad, 30. rész: Vén Medve unokaöccse
21:25
Kismackó kalandjai
I. évad, 40. rész
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.