3D vetítések

Moszkva tér

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (8)
Egy-egy korszak igen jelentős hangsúlybeli eltolódással ivódik bele a fejekbe a különböző aspektusok folyományaként. ’89-ben kishazánk igen jelentősen tobzódott az eseményekben, amiből pár tizenéves, érettségi előtt álló nagykamasz csupán annyit vett le, hogy rövidült a töritételek sora.
Török Feri filmje igazi nemzedéki mozi, két korszak határán tébláboló fiatalokat látunk, akik pont olyanok, mint mi voltunk. Kicsit zavartan pislognak a nagyvilágba, többnyire fogalmuk sincs a külvilág alakulásáról, de sokkal jobban izgatják is őket a saját fejükben tomboló vágyak, érzések, gondolatok. A történet főszereplője Petya, aki pár haverjával minden este a Moszkván várja a híreket, hogy hova lehet buliba lógni, hol van igazi csajos-piás nagy hepaj, vagy csak szimplán balhé, ahol kiereszthető a generációs defektekből adódó többletgőz. Amúgy Petya rendes fiú, rajongásig szeretett nagymamájával lakik, csöndes, okos, inkább háttéralkat, nem úgy, mint legjobb haverja, a nagymegmondó Kigler, aki bár sanszos, hogy bukik az érettségin, mégsem aggódik a jövője miatt. Természetesen lány is van a sztoriban; Zsófi is Petya osztálytársa, és amellett, hogy jóbarátok, a fiú igen hevesen vonzódna egyéb téren is. Az események meg csak úgy szaladnak el a bociszemű főhős mellett; a felkavaró politikai hajcihő, Nagy Imre újratemetése, demonstrációk, volánjegy biznisz, no meg a nagy érettségi botrány… 
 
Amellett, hogy tökéletes zsánerfigurákat kapunk a filmből, a kor is igen pontosan lett eltalálva, az események datálhatók, a színek kellően kopottak, a miliő hatásosan lepukkant, és a csalamádés hamburger szagát már-már érezni lehet.
 
A rendezés igen okos, mérsékelten provokatív, kicsit álkommersz, de nagyon szerethető. Nem mond nagyot, csak azt mutatja, ami volt, ami velünk is lett volna, ha akkor élünk, és mint korszak-nosztalgia egyszerűen zseniális.  
macsek
2017.11.30
|
magyar vígjáték, 88 perc, 2001
Érettségi előtt álló fiatalok 1989-ben: mindenkit megérint a marha nagy szabadság szele. Hamis vonatjegyek, idő előtt kitudódott érettségi tételek. Szabadság és szerelem. Hamburger és csalamádé. Az ifjú magyar film válasza a Megáll az időre. (A filmet eredetileg a Budapest Film mutatta be 2001 szeptember 20-án)
Rendező:

Török Ferenc

Színész:

Karalyos Gábor
(Petya)

Pápai Erzsi
(Boci mama)

Balla Eszter
(Zsófi)

Csuja Imre
(Kigler fater)

Csatlós Vilmos
(Kigler)

Szabó Simon
(Rojál)

Réthelyi András
(Csömör)

Kovács Zsolt
(tanár úr)

Béres Ilona
(igazgatónő)

Forgalmazza: Pannónia
Bemutató: 2017. november 30.

3D vetítések


Linkek

(6 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
18:10
Ne lőj!
belga film, 2018
18:10
Olasz szerelem
német romantikus film, 2008
18:15
Fogtündér kisegér
argentín-spanyol mesefilm, 2006
18:20
Apróláb
amerikai animációs film, 2018
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.