Becsületkódex

olvasói
9/10 (9)
Egy újabb darab, melyben a francia film felzárkózási kísérletének lehetünk tanúi az amerikai műfaji filmekkel vívott küzdelemben. Most gengszterfilm kategóriában láthatunk egy "vérszegénynek" korántsem nevezhető darabot.


A rendező nem is tagadja, hogy a forgatókönyv kidolgozásakor és a film forgatása során Scorsese és Coppola filmjei egyaránt lelki szemei előtt lebegtek. A témát, a motívumokat azonban hazai anyagból merítették. Az ötletgazdák Bibi és Samy Naceri voltak (utóbbit a Taxi sorozatból ismerhetjük), akik a filmben a gengsztercsapat tagjait alakítják, s igen életes alapanyagot szállítottak külvárosokban töltött ifjúkorukból.

Az alaptörténet nagyjából a szokásos: hősünk (Samuel Le Bihan - Farkasok szövetsége) néhány sitten töltött év után új életet akar kezdeni: hajnalban kel, hogy zöldségesládákat pakoljon; megállapodni szándékozik egy rendes nő mellet, akivel családot terveznek. A sötét múlt azonban egyre csak ott kísért: a régi haverok, a régi barátnők, a zűrös élet és a könnyű pénzkereset csábítását nehéz leküzdeni, különösen akkor, ha él még a "betyárbecsület", az alvilág íratlan becsületkódexe, ami a bandaszellemet és -szövetséget fenntartani hivatott. S ha valóban működne még ez a hallgatólagos szabálygyűjtemény, talán nem történnének meg azok a véres és hátborzongató nyíltszíni kivégzések, melyeket hideg tárgyilagossággal mutat be a film. Végig érezzük, hogy szimpatikus vonásokkal is jócskán felvértezett hőseinknek kevés esélye van arra, hogy a "nagy balhét" épp bőrrel megússzák, s ha az esetleg sikerül is nekik, az utcasarkon lelövik majd őket, mint egy kutyát.Samuel Le Bihan és Samy Naceri alakítása sokban hozzájárul ahhoz, hogy e film a szokásosnál egy kicsit tovább kísértsen majd bennünk, miután a mozitermet elhagytuk.
Odor Emilia
2003.05.29
|
La Mentale
francia akciófilm, 116 perc, 2002
Négy sitten elpasszolt év után Dris, a külvárosi tré huligán, elhatározza, hogy a lecsukása előtt megismert Lise szoknyája mellé szegődik, és jó útra tér. De a bűnözőkörökben felkapaszkodott régi barát, Yanis, ráveszi egy utolsó bevetésre.
(12 kép)


Film premierek

Jetikölyök

amerikai-kínai animációs film, 92 perc, 2019

Lázadók

francia vígjáték, 87 perc, 2019

Halálod appja

amerikai horror, 90 perc, 2019

Az angyal

argentin-spanyol krimi, 118 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:15
Tranzit
német film, 2018
18:30
Államérdek
amerikai akciófilm, 1997
18:45
Lara Croft: Tomb Raider 2. - Az élet bölcsője
amerikai-német-japán-angol akció-kalandfilm, 2003
18:55
A párizsi vonat
amerikai film, 2018
18:55
Kegyetlen játékok
amerikai dráma, 1999
Ma ingyenes a belépés a múzeumokba! A szentendrei Skanzenban ?56 falun című kiállítást nézhetitek meg! @szentendreiskanzen #56falun #oktober23 #nemzetiunnep
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.