Gosford Park

olvasói
(0)
Robert Altman már régóta kifelé kacsingat Hollywoodból, ám csak két éve jött el az idő, hogy egy velejéig angol produkcióval jelentkezzen. A Gosford Park Angliában készült, ott játszódik, javarészt brit színészek brillíroznak benne - ám a világon mindenütt aratott, többek között a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscart és a legjobb rendezés Golden Globe-ját nyerve.


1932-ben vagyunk, a világ kifelé gyalogol a gazdasági válságból, és lassan csúszik bele a háborúba. De a vidéki Angliában ebből még keveset éreznek. Sir William McCordle és felesége, Lady Sylvia illusztris, arisztokrata kompániát vár csodálatos birtokukra, a Gosford Parkba. A rokonok és barátok között akadnak bárók és gyártulajdonosok, filmsztárok és producerek, sznobok és antisznobok - de nem kevésbé változatos a szolgálók világa sem, amelyben ambiciózus szobalány, kéjsóvár lakáj, hűvös modorú főkomornyik és cserfes szobalány serénykedik. Urak és szolgák egy fedél alatt, fent és lent, bávatag arisztokrácia és tevékeny cselédség - a Gosford Parkot ez a két véglet népesíti be. Altman mindig is a sok szálon futó, elegáns vonalvezetésű, panorámás elbeszélésekről volt híres (gondoljunk csak a Nashville, Az esküvő vagy a Rövidre vágva forgatagára), most szintén ezt az erényét csillogtatja. A hétköznapi intrikák mellett egy gyilkosság borzolja a kedélyeket és zavarja össze a viszonyokat. Elég hamar kiderül, hogy hiú arisztokraták és pletykás szolgálók egy dologban bizonyosan közösek: majd mindenkinek volt indítéka a gyilkosságra.Trükkös forgatókönyv, leleményes dialógusok, mesteri térszervezés (gyakran minimum két színtérre, két különböző párbeszédre kell figyelnünk) szabadítja fel a színészeket, akik mind improvizálásból, mind pedig összjátékból kiválóan vizsgáznak. Altman fanyar iróniája a társadalmi ellentmondások és álszentségek mellett most is célba veszi a filmes világot - nem keveset elmond a rendező szimpátijáról, hogy a Gosford Park szerkezetét, elbeszélésmódját és stílusát figyelve lényegében Jean Renoir 1939-es remekművének, A játékszabálynak szellemes és méltó megidézése.
gorcsev
2002.08.29
|
Gosford Park
amerikai-angol krimi, 137 perc, 2001
Az amerikai filmes epika nagymesterének sokszereplős, sok szálon futó panorámája, mely 1932-ben játszódik egy angol vidéki kastélyban. Fenn az urak kavarnak, lenn a cselédek szervezkednek. Mire a tea kihűl, a vér is kicsordul.
Rendező:

Robert Altman

Forgalmazza: SPI
(14 kép)


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
18:10
A sztárok nem Liverpoolban halnak meg
angol romantikus film, 2017
18:10
Szerelem a Boszporusznál
német vígjáték, 2011
18:50
Legyőzhetetlen
amerikai dráma, 2006
18:50
Lezúzva
amerikai-kanadai akciófilm, 2009
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.