Tegnapelőtt

olvasói
(0)
Íme egy újabb kiábrándító kordokumentum a dogmatikus időkről. Az ötvenes évek Magyarországának viszontagságai sok lélekben okoztak gyógyíthatatlan sebeket, és ezek a személyes motívumok – végigvezetve a tények szürke hálóján – mindennél emberközelibben tolják a fiatal nemzedék arcába a honi történelem ezen súlyos időszakát.
Némiképp azért meglepő, hogy Bacsó Péter először fesztelen derűvel tette nevetségessé a diktatúra pokoli mechanizmusát a Tanú című anekdotikus szatírában, majd utána nyúlt a torz eszmények roppantotta tragikus személyiség-meghasonláshoz, ami a Tegnapelőttben olyan megrendítően dramatikus – olykor már-már melodramatikus – közeget teremt.
 
Főhősnőnket, Dorottyát néhány évvel a háború után kicsapják az apácák vezette leánynevelő intézetből, és életét ezután a „mozgalomnak” szenteli. Lelkes NÉKOSZ-istaként részt vesz a jugoszláviai vasútépítő akcióban, a kékcédulás választásokon és a pártgyűléseken. A történelem viharai azonban nem kímélik; a Rajk-per mondakörhöz kapcsolódóan megvádolják szerelmét is, akit az ő hamis tanúvallomása alapján akarnak elítélni. Dorottya idealizmusa és gyermekien naiv lelkülete nem bírja a gyűrődést, és elárulja a szerelmet. Az elveszített kapaszkodó, a foszló eszmék és a kíméletlen önmarcangolás végzetes szituációba taszítja a teljesen kiábrándult asszonyt, aki a sztálinvárosi kohó frissen csapolt acélfolyamában látja a végső megoldást.  
 
Tárgyilagos, abszolúte fölösleges túlművészkedés-mentes, korrekt munka, még akkor is, ha néhol jogosan úgy érezzük, hogy a filmben felvezetett drámai alanyok inkább csak papírízű statiszták a saját sztorijukban a politikai események súlyosan sötét konfliktusai mellett.  
 
macsek
2006.11.17
|
magyar filmdráma, 112 perc, 1981
Rendező:

Bacsó PéterFilmek a TV-ben
18:10
Carter edző
amerikai dráma, 2005
18:15
Sorsjegyesek
amerikai romantikus vígjáték, 1994
18:40
A múmia
amerikai kalandfilm, 1999
18:50
Bordertown - Átkelő a halálba
amerikai thriller, 2006
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
18:00
Végre otthon - Tip és Oh kalandjai
II. évad, 9. rész
18:00
The Avatars
I. évad, 23. rész: A klónok támadása
18:00
Bob, a mester
I. évad, 6. rész
18:00
A Tom és Jerry-show
2014, 31. rész: Szülinapi buli
18:02
Tini titánok, harcra fel!
2013, 242. rész: Más és Menos
Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.