Tegnapelőtt

olvasói
(0)
Íme egy újabb kiábrándító kordokumentum a dogmatikus időkről. Az ötvenes évek Magyarországának viszontagságai sok lélekben okoztak gyógyíthatatlan sebeket, és ezek a személyes motívumok – végigvezetve a tények szürke hálóján – mindennél emberközelibben tolják a fiatal nemzedék arcába a honi történelem ezen súlyos időszakát.
Némiképp azért meglepő, hogy Bacsó Péter először fesztelen derűvel tette nevetségessé a diktatúra pokoli mechanizmusát a Tanú című anekdotikus szatírában, majd utána nyúlt a torz eszmények roppantotta tragikus személyiség-meghasonláshoz, ami a Tegnapelőttben olyan megrendítően dramatikus – olykor már-már melodramatikus – közeget teremt.
 
Főhősnőnket, Dorottyát néhány évvel a háború után kicsapják az apácák vezette leánynevelő intézetből, és életét ezután a „mozgalomnak” szenteli. Lelkes NÉKOSZ-istaként részt vesz a jugoszláviai vasútépítő akcióban, a kékcédulás választásokon és a pártgyűléseken. A történelem viharai azonban nem kímélik; a Rajk-per mondakörhöz kapcsolódóan megvádolják szerelmét is, akit az ő hamis tanúvallomása alapján akarnak elítélni. Dorottya idealizmusa és gyermekien naiv lelkülete nem bírja a gyűrődést, és elárulja a szerelmet. Az elveszített kapaszkodó, a foszló eszmék és a kíméletlen önmarcangolás végzetes szituációba taszítja a teljesen kiábrándult asszonyt, aki a sztálinvárosi kohó frissen csapolt acélfolyamában látja a végső megoldást.  
 
Tárgyilagos, abszolúte fölösleges túlművészkedés-mentes, korrekt munka, még akkor is, ha néhol jogosan úgy érezzük, hogy a filmben felvezetett drámai alanyok inkább csak papírízű statiszták a saját sztorijukban a politikai események súlyosan sötét konfliktusai mellett.  
 
macsek
2006.11.17
|
magyar filmdráma, 112 perc, 1981
Rendező:

Bacsó PéterFilmek a TV-ben
18:10
Tizenhárom nap - Az idegháború
amerikai thriller, 2000
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi, 2004
18:25
Break
francia romantikus film, 2018
18:25
Őrangyal
német thriller, 2012
18:30
Limonádé
rom-kan-ném-svéd film, 2018
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:27
A hármasikrek
I. évad, 20. rész
04:30
Bibi és Tina
I. évad, 9. rész: Betegség a lovak között
04:30
Gumball csodálatos világa
2011, 681. rész: A Kezdetek (1. Rész)
04:30
Táncakadémia
II. évad, 9. rész
04:35
Rejtélyek Tesz-Vesz városban
I. évad, 6. rész
Játék
Vitális Ivánék új albuma stílusában kissé eltér az eddigiektől, és a punk, a hard rock és a pszichedélia irányába mozdul el.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.