Utazás a koponyám körül

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (4)
A Karinthy Frigyes több mint zseniális dokuregényéből készült filmadaptáció – a lehetőségekhez képest – mintaszerű pontossággal követi a könyv sorait. Csodás lélekrajz az íróról, aki agydaganatát felfedezve talányos méltósággal úgy fogalmazott, hogy ettől kezdve már nem csak humorista, hanem „tumorista” is…

1936-ban járunk, Karinthy – aki szűnni nem akaró hallucinációi, fejfájása és látászavara miatt orvoshoz fordul – már pontosan sejti, hogy koponyáján belül valami egészen groteszk és önpusztító sejtlázadás zajlik. A tünetcsoport egyértelműen agydaganatra utal, amit a behatóbb orvosi vizsgálat alá is támaszt. Fura utazás veszi kezdetét írói fejen kívül és belül, megkapó hitelességgel rekonstruálva az események sorát. Egy méltán híres stockholmi sebész vállalja a műtétet, aki pusztán helyi érzéstelenítéssel operálja ki a géniuszi agy tövében megbúvó komisz daganatot. A beavatkozás minden percében eszméleténél levő Karinthy elképesztően szenvtelen stílusban, és tragikuma ellenére meglehetősen humoros sziporkákkal tűzdelve meséli a hátborzongató részleteket, csak úgy, mint az utazás körülményeit, vagy a barátok, családtagok, ismerősök reakcióit. De nem csupán a személyes tapasztalatok pőre képét kapjuk, hanem hiteles korrajzot, az eszmélet és önkívület birodalmában folytatott kalandozások hihetetlen történetét, és a beteg körül feltűnő-eltűnő alakok elbűvölően emberi portréit is. Továbbá magának az írónak a portréját, aki a természetet megrendszabályozó tudományba vetett hitével és humanista lelkesedésével a végsőkig kitartott anélkül, hogy csak egy töredékpillanatra is elveszítette volna életigenlését.
 
A szikár, szinte hangsúly nélküli tudatfolyam-monológok előadására elképzelni sem lehet megfelelőbb alanyt Latinovitsnál, és bár Révész mozija több szempontból is telitalálat, de elvitathatatlan érdemei közül kétségkívül a benne megelevenedő Karinthy-figura zsenialitása emelte mozgóképes csúcsokra.  
 
 
macsek
2006.10.06
|
magyar filmdráma, 85 perc, 1970
Karinthy Frigyes regénye és agyműtétének igaz története, a legendás Olivecrona professzor jobb, mint az egész Vészhelyzet!


Filmek a TV-ben
21:45
Rosemary gyermeke
amerikai horror, 1968
21:50
Kétarcú január
amerikai-francia-angol thriller, 2014
22:05
Godzilla (2014)
amerikai-japán katasztrófafilm, 2014
22:45
A dolog
amerikai-kanadai horror, 2011
23:00
Leszámolás Hongkongban
amerikai akciófilm, 1985
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
21:45
Stréberek és Rémek
I. évad, 45. rész: Egy hajóban evezünk
21:45
Én és a lovagom
2016, I. évad, 101. rész: Hogyan mentsünk meg egy hercegnőt
21:48
Találd ki, mennyire szeretlek!
I. évad, 31. rész: Guess How Much I Love You 01
21:50
A Lármás család
III. évad, 318. rész: Hazugságok háza / A játék nem játék
21:55
Angelo rulez
2015, III. évad, 43. rész: Kismackó és Cukorka
Magic Sword: idahoi synthwave a Dürer Kertben ma este. @magicswordmusic @a38ship @durer_kert #synthwave #magicswordmusic #magicsword #zeneajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.