Mulholland Drive - A sötétség útja

olvasói
10/10 (1)
Meghasadt lelkek, személyiségroncsolt figurák, bomlásban lévő világ - a kortárs amerikai független film egyik legzseniálisabb és legnagyobb hatású alkotója, David Lynch rajongói számára már nem is jelent meglepetést, hogy a rendező új munkájában régi, kedvelt témáit veszi elő újra.


A Mulholland Drive a Twin Peakshez hasonlóan tévésorozatnak indult, ám a megrendelő végül is nem kért belőle, így - egy nem várt támogató beszállásával, és friss jeleneteknek az eredetihez történő hozzáforgatásával - mozifilmmé alakította át a direktor a felvett anyagot. A Mulholland Drive, ha akarjuk, love story, ha akarjuk, misztikus thriller, pontosabban mindkettő és egyik sem. Az Útvesztőben című darab történetével néminemű párhuzamokat mutató cselekmény napjaink Hollywoodjában játszódik: ide érkezik meg a színésznői babérokra vágyó Betty, hogy szerepet kapjon a filmrendező, Adam új filmjében, és itt találkozik a titokzatos sorsú és kinyomozhatatlan múltú Ritával, akivel különös viszonyba keveredik. Nagyjából ennyi a film szavakkal elmesélhető szikár története, a sztori azonban nem is túl fontos, hiszen csupán ürügyül szolgál a rendező számára ahhoz, hogy a megbomlott emberi lélek legmélyebb bugyraiban szürreáliába hajló kirándulást tegyen.


Mindez erősen rétegelt, rejtvényekkel teli, meglehetőst nehezen emészthető és helyenként egyenesen zavarosnak tetsző mesét eredményez, az extrém megoldásokkal azonban a rendező nem bezárja, hanem tágra nyitja az értelmezési lehetőségek kapuját. David Lynch a Mulholland Drive-ig legkevesebb két remekművet (Radírfej; Kék bársony) alkotott. Most, e munkájával együtt, már minimum hármat.
Tutajos
2002.04.18
|
Mulholland Drive
amerikai-francia thriller, 145 perc, 2001
Egy fiatal színésznő, amnéziás barátnője és egy megzsarolt filmrendező hátborzongató kalandjai Hollywoodban. David Lynch szürrealista remeke.
Rendező:

David Lynch

Színész:

Laura Harring
(Rita)

Naomi Watts
(Betty Elms / Diane Selwyn)

Justin Theroux
(Adam Kesher)

Ann Miller
(Catherine 'Coco' Lenoix)

Dan Hedaya
(Vincenzo Castigliane)

Robert Forster
(Harry McKnight)

Lee Grant
(Louise Bonner)

Billy Ray Cyrus
(Gene)

Chad Everett
(Jimmy Katz)

Forgalmazza: Budapest Film
(6 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Pomádé
amerikai zenés film, 1978
18:10
Dr. Hope: Egy asszony nem adja fel 2.
német életrajzi filmdráma, 2009
18:20
Millió dolláros bébi
amerikai filmdráma, 2004
18:40
Pokolfajzat
amerikai akciófilm, 2004
18:45
Cliffhanger - Függő játszma
amerikai akciófilm, 1993
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.