Mulholland Drive - A sötétség útja

olvasói
10/10 (1)
Meghasadt lelkek, személyiségroncsolt figurák, bomlásban lévő világ - a kortárs amerikai független film egyik legzseniálisabb és legnagyobb hatású alkotója, David Lynch rajongói számára már nem is jelent meglepetést, hogy a rendező új munkájában régi, kedvelt témáit veszi elő újra.


A Mulholland Drive a Twin Peakshez hasonlóan tévésorozatnak indult, ám a megrendelő végül is nem kért belőle, így - egy nem várt támogató beszállásával, és friss jeleneteknek az eredetihez történő hozzáforgatásával - mozifilmmé alakította át a direktor a felvett anyagot. A Mulholland Drive, ha akarjuk, love story, ha akarjuk, misztikus thriller, pontosabban mindkettő és egyik sem. Az Útvesztőben című darab történetével néminemű párhuzamokat mutató cselekmény napjaink Hollywoodjában játszódik: ide érkezik meg a színésznői babérokra vágyó Betty, hogy szerepet kapjon a filmrendező, Adam új filmjében, és itt találkozik a titokzatos sorsú és kinyomozhatatlan múltú Ritával, akivel különös viszonyba keveredik. Nagyjából ennyi a film szavakkal elmesélhető szikár története, a sztori azonban nem is túl fontos, hiszen csupán ürügyül szolgál a rendező számára ahhoz, hogy a megbomlott emberi lélek legmélyebb bugyraiban szürreáliába hajló kirándulást tegyen.


Mindez erősen rétegelt, rejtvényekkel teli, meglehetőst nehezen emészthető és helyenként egyenesen zavarosnak tetsző mesét eredményez, az extrém megoldásokkal azonban a rendező nem bezárja, hanem tágra nyitja az értelmezési lehetőségek kapuját. David Lynch a Mulholland Drive-ig legkevesebb két remekművet (Radírfej; Kék bársony) alkotott. Most, e munkájával együtt, már minimum hármat.
Tutajos
2002.04.18
|
Mulholland Drive
amerikai-francia thriller, 145 perc, 2001
Egy fiatal színésznő, amnéziás barátnője és egy megzsarolt filmrendező hátborzongató kalandjai Hollywoodban. David Lynch szürrealista remeke.
Rendező:

David Lynch

Színész:

Laura Harring
(Rita)

Naomi Watts
(Betty Elms / Diane Selwyn)

Justin Theroux
(Adam Kesher)

Ann Miller
(Catherine 'Coco' Lenoix)

Dan Hedaya
(Vincenzo Castigliane)

Robert Forster
(Harry McKnight)

Lee Grant
(Louise Bonner)

Billy Ray Cyrus
(Gene)

Chad Everett
(Jimmy Katz)

Forgalmazza: Budapest Film
(6 kép)


Film premierek

Fájdalom és dicsőség

spanyol filmdráma, 113 perc, 2019

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

amerikai thriller, 108 perc, 2019

Aladdin

amerikai kalandfilm, 128 perc, 2019

A gyermek

ír horror, 90 perc, 2019
Játék
Spirituális utazásra hív Zságer Balázs fesztiválkedvenc zenekara, akik a „vissza a természethez” elvet vállalták fel ötödik lemezükön
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
P
24
18:05
Harry Potter és a félvér herceg
amerikai-angol fantasy, 2008
18:10
Gombos Jim és Lukács, a masiniszta
német családi film, 2018
18:10
A csodálatos Pókember 2.
amerikai akciófilm, 2014
18:15
Ricsi, a gólya
luxemburgi-belga-német-norvég-amerikai animációs film, 2016
18:15
Túl az Óperencián
amerikai kalandfilm, 1992
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.