Hírek
Bionikus kesztyűvel újra zongorázhat João Carlos Martins
A Bach-interpretációról ismert João Carlos Martins legendás brazil zongorista és karmester, csodagyerekként kezdte pályafutását nyolcévesen, ám sérülések és betegségek miatt egy ideje már nem volt képes zongorázni. Most viszont egy különleges, számára készített bionikus kesztyű segítségével nemcsak visszatérhet hangszeréhez, de idén októberben még a Carnegie Hallban is fellép.
Új koncertmestert kap a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara
Az 1908-ban alapított világhírű együttes Olaszországban egyedüliként vált specifikusan szimfonikus zenekarrá.
Visszavonul Vlagyimir Ashkenazy
A világhírű orosz származású zongorista és karmester hetvenévnyi aktív koncertezés után bejelentette azonnali hatályú visszavonulását. Az idei év májusára és júniusára Ausztráliába tervezett koncertjei is lemondásra kerültek.
Új vezető karmester az Észt Nemzeti Szimfonikus Zenekar élén
A következő, 2020-2021-es szezontól kezdődően a balti együttes vezetését Olari Elts veszi át, nem kisebb elődtől, mint Neeme Järvitől.
Miért írta át David Lang a Fideliót?
215 évvel Beethoven egyetlen operája, a Fidelio premierje után, idén januárban mutatták be Európában a mű David Lang által készített átiratát Prisoner of the State címmel, a londoni Barbicanban.
Alma Deutscher új operával készül
A most 14 éves csodagyerek, Alma Deutscher – akit felbukkanásakor a XXI. század Mozartjának tituláltak – a salzburgi Landestheater megrendelésére komponál új operát.
Ha lassan is, de gyarapszik a női karmesterek száma
Köztudott, hogy a karmesterség – és talán az egész klasszikus zene – nagyon nagy részben férfiak uralta szakma. Éppen emiatt mindig öröm beszámolni arról, ha valahol egy női karmester kapott vezető beosztást vagy különleges lehetőséget bemutatkozni.
Honnan exportálják Európából a legtöbb hegedűt?
Nem onnan, ahonnan számított rá! Az Eurostat december 13-án, a hegedű világnapján készült felmérése alapján az EU-tagországok közül a legtöbb hangszert Románia exportálja az Unión kívülre.
A Sydney-i Szimfonikus Zenekar új zeneigazgatót kap
2022-től az ausztrál együttes vezetését Simone Young veszi át, amikor is a zenekar visszatér eredeti otthonába, a híres sydney-i Operaházba.
Megújult a prágai operaház
Megújult és korszerű műszaki berendezéseket kapott a prágai cseh Állami Opera. A 2017 tavaszán elkezdődött felújítási és korszerűsítési munkák költségét eredetileg mintegy 900 millió koronára (11, 34 milliárd forint) tervezték, de végül is a költségek 1, 35 milliárd koronát tettek ki (17 milliárd forint).
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.