Az átváltozás – Android verzió

Szekszárd, Deutsche Bühne Ungarn
A szekszárdi Magyarországi Német Színház, vagy hogy autentikus legyek, a Deutsche Bühne Ungarn immár harmadik évtizede szolgálja ki Tolna megye és a régió német ajkú közönségét kulturális csemegéivel. Az országban is egyedülálló intézmény...
...februárban egy különleges előadással tiszteleg minden idők egyik legelborultabb agyú írója, Franz Kafka előtt.
 
A Sopsits Árpád rendezte Kafkamánia című előadás első felében a német mester kétségkívül legismertebb műve, az Átváltozás kerül terítékre, melyben Gregor Samsa egy szép napon féreggé változik, az őrületbe kergetve ezzel családját. A jobb sorsra érdemes főhőst Tom Pilath kelti életre, mellette feltűnik még a darabban Liam-Maria Gremm (mint Gregor hangja) és Thomas Bayer is (mint a főszereplő apja). 
 
Bár Kafka világát hagyományosan sötétnek és pesszimistának szokás titulálni, műveit nagyon is áthatja egyfajta groteszk és abszurd humor – nem hiába tekintik a XX. század fekete humoristái, például Vonnegut is példaképüknek. Minderre a Kafkamánia második felében kapunk bizonyítékot: az író öt novellája elevenedik meg a színészek elrajzolt, karikaturisztikus alakításában. És ahogy az már csak lenni szokott, a torkunkon akad majd a nevetés, hiszen ezek a szánalmas, tehetetlen kisemberek a húsdarálóban mi magunk vagyunk.  
kaamir
2013.02.13
|
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.