War Work

Budapest, Müpa Budapest
Vájt fülű mozirajongók előtt bizonyára nem ismeretlen Michael Nyman neve: a kortárs komponista jegyzi többek között a Prospero könyvei, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője vagy a Zongoralecke filmzenéjét.
90 perc

Rendező: Michael Nyman

 

Szereplők:

A hetvenéves brit mester november végén egy nagyszabású zenés vízióval kavarja fel az érzelmeket a MüPában – a War Work az első világháború kitörése centenáriumára, az áldozatok emlékére állított színpadi mementó. A világháborút abszurd, értelmetlen őskatasztrófaként mutatja be az archív felvételekből, nyolc korabeli költeményből, nagyzenekari kompozícióból és groteszk elemekkel fűszerezett operaénekből álló klasszikus zenei freskó. 
 
A War Work a döbbenet, a gyász és a panasz mellett megszólaltatja a gúny hangjait is, mellyel a felfoghatatlan pusztítást ostorozza a gondolkodó ember. A kollázsszerű előadás forrásként használja a száz évvel ezelőtti dokumentumokat és produktumokat; a költemények szerzői – köztük Gyóni Géza magyar költő – egy kivételével a világháború áldozatai lettek. 
 

 
Nyman hitelesen jeleníti meg egyetlen lázálomszerű látomásban mindazt, ami már feledésbe merült: a félelmet, a torz lelkesültséget, az ismeretlen katonákat, a személyazonosság nélküli, egyszerű testeket, és a háborúban eltűnt, test nélküli áldozatokat is. Az előadás – tekintettel a tematikára és az esetlegesen felkavaró képhatásokra – csak 16 éven felülieknek ajánlott, nekik viszont nagyon! 
Löwenstein
2014.11.24
|

Kép-Élmény.
Budapest, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 2018. december 18. - 2019. március 10.

Black Hole. Underground Budapest `88-`94.
Budapest, Kiscelli Múzeum, 2018. december 18. - 2019. június 24.

Only From a Pure Source.
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 2018. december 20. - 2019. április 9.

Játék
Ünnepi ráhangolódással folytatódnak a családbarát délelőttök a Jurányiban.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.