War Work

Budapest, Müpa Budapest
Vájt fülű mozirajongók előtt bizonyára nem ismeretlen Michael Nyman neve: a kortárs komponista jegyzi többek között a Prospero könyvei, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője vagy a Zongoralecke filmzenéjét.
90 perc

Rendező: Michael Nyman

 

Szereplők:

A hetvenéves brit mester november végén egy nagyszabású zenés vízióval kavarja fel az érzelmeket a MüPában – a War Work az első világháború kitörése centenáriumára, az áldozatok emlékére állított színpadi mementó. A világháborút abszurd, értelmetlen őskatasztrófaként mutatja be az archív felvételekből, nyolc korabeli költeményből, nagyzenekari kompozícióból és groteszk elemekkel fűszerezett operaénekből álló klasszikus zenei freskó. 
 
A War Work a döbbenet, a gyász és a panasz mellett megszólaltatja a gúny hangjait is, mellyel a felfoghatatlan pusztítást ostorozza a gondolkodó ember. A kollázsszerű előadás forrásként használja a száz évvel ezelőtti dokumentumokat és produktumokat; a költemények szerzői – köztük Gyóni Géza magyar költő – egy kivételével a világháború áldozatai lettek. 
 

 
Nyman hitelesen jeleníti meg egyetlen lázálomszerű látomásban mindazt, ami már feledésbe merült: a félelmet, a torz lelkesültséget, az ismeretlen katonákat, a személyazonosság nélküli, egyszerű testeket, és a háborúban eltűnt, test nélküli áldozatokat is. Az előadás – tekintettel a tematikára és az esetlegesen felkavaró képhatásokra – csak 16 éven felülieknek ajánlott, nekik viszont nagyon! 
Löwenstein
2014.11.24
|
Játék
Miután a férje egyik pillanatról a másikra lapátra teszi, Deanna (Melissa McCarthy), a megrögzött háziasszony gondol egyet, és elhatározza, hogy befejezi a főiskolát. És történetesen ugyanabban a suliban köt ki, mint ahová a saját lánya jár, és aki nem túlságosan repes az örömtől emiatt.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.